Tegeltijin zet siječe i šleperima odvozi mašine bivšeg RAOP-a

Tegeltijin zet siječe i šleperima odvozi mašine bivšeg RAOP-a

– Imovina RAOP-a, koju su prije nekoliko godina kupili Rusi, se siječe i iznosi iz hala, o svemu je obaviješten i MUP
– Rusi u Banjaluci osnovali firmu “Elektroinženjering” na čijem se čelu nalazi Milan Keserović
– U „Elektroinženjeringu“ otvoren predstečajni postupak, upravnik tek uz asistenciju policije ušao u preduzeće

BANJALUKA – Imovina bivšeg preduzeća „Energoinvest Rasklopna oprema“ (RAOP) iz Istočnog Sarajeva, koju su prije nekoliko godina kupili ruski investitori i formirali novo preduzeće “Elektroinženjering”, potpuno je devastirana, zidovi hala su porušeni samo da bi se iz njih kranovima izvukle masivne mašine koje su isječene i otuđene. Radnici preduzeća su podnijeli prijedlog za otvaranje stečaja, ali uprava, na čijem čelu je zet bivšeg ministra finansija RS Zorana Tegeltije, pokušava na sve načine to spriječiti i institucije RS pod pritiskom, naprasno, povlače zahtjeve za blokade računa, otkriva portal CAPITAL.

raop

Prema našim informacijama oprema ovog preduzeća u Istočnom Sarajevu, koja se procjenjuje na oko 20 miliona KM, organizovano se krčmi i šleperima izvozi iz hala, a o svemu su brojnim prijavama obaviješteni Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i tužilaštvo.

To, ipak, nije spriječilo Poresku upravu i Investiciono – razvojnu banku RS da nedavno, iznenada, povuku nalog o blokadi računa zbog milionskih obaveza nesolventnog „Elektroinženjeringa“ .

„Elektroinženjeringu“ čiji je direktor Milan Keserović, zet bivšeg ministra finansija Zorana Tegeltije, su državne institucije blokirale račune, ali su oni po nalogu Ministarstva finansija RS deblokirani i ponovo im je odobren reprogram obaveza, iako ni prethodni sporazum o reprogramu nisu poštovali.

Milan Keserović je bio zaposlen i u preduzeću „Nikola Tesla“ koje je Vlada osnovala, a koje je nedugo zatim propalo. Garanciju koju je dala za kredit tog preduzeća Srpska još plaća, a bivši savjetnik Milorada Dodika i direktor preduzeća Dragan Vučetić je pobjegao u Njemačku.

Cilj uspjelog pritiska na institucije da deblokiraju račune je spriječiti otvaranje stečajnog postupka i gubitak prava upravljanja firmom.

Okružni privredni sud u Banjaluci je početkom juna donio rješenje o otvaranju predstečajnog postupka u ovom preduzeću i za privremenog stečajnog upravnika imenovao Radomira Predojevića.

Izvještaj koji je upravnik dostavio sudu otkriva da je na djelu potpuno pustošenje preduzeća iz kojeg se mašine i oprema nemilice iznose, sjeku i prebacuju na nepoznatu lokaciju.

Uprava ignoriše sudsku zabranu raspolanja imovinom

Kako bi spriječio dalje otuđenje imovine sud je 1. jula donio rješenje o određivanju mjere obezbjeđenja kojom se naređuje opšta zabrana raspolaganja imovinom stečajnom dužniku „Elektroinženjering“, a sva ovlaštenja u vezi sa upravljanjem i raspolaganjem imovinom firme prelaze u potpunosti na privremenog stečajnog upravnika.

U obrazloženju rješenja suda, kojim je preduzeću zabranjeno da raspolaže imovinom, navedeno je da je privremeni upravnik 25. juna sudu predao izvještaj o ekonomskom stanju stečajnog dužnika u kojem navodi da se preduzeće ne nalazi na adresi iz sudskog registra, da duži niz godina ne radi i ne ostvaruje prihode, da su mu računi blokirani 1.300 dana zbog duga od 1,97 miliona KM.

Za upravu odluka suda ne znači ništa, čak su i fizički spriječili privremenog upravnika da uđe u krug preduzeća.

U rješenju suda potvrđuje se da je stečajni upravnik u poslovne prostorije uspio ući tek uz asistenciju policije.

Prilikom obilaska imovine preduzeća u proizvodnim halama zatekao je treća lica koja su građevinskim mašinama odvajala dijelove poslovnih zgrada, opremu i infrastrukturu preduzeća.

Upravnik je napisao i da je preduzeće prezaduženo, platežno nesposobno te predložio otvaranje stečajnog postupka.

„U podnesku koji je kod suda zaprimljen 27. juna privremeni stečajni upravnik navodi da je u više navrata pokušao da se neposredno uvjeri u kakvom je stanju imovina stečajnog dužnika, koja se nalazi u Istočnom Sarajevu, a koju čini više poslovnih zgrada i građevinsko zemljište uz taj kompleks“, navodi se u dokumentu i dodaje da je prilikom obilaska upravnik utvrdio da se imovina sistemski devastira i otuđuje.

U izvještaju je naveo i da je u poslovnim halama stečajnog dužnika otkrivena već pripremljena oprema i postrojenje za otuđenje.

„Građevinski objekat se i dalje devastira na način da se skida i siječe metalna konstrukcija, krovni nosači, stubovi… Materijali se sijeku i sortiraju na hrpe željeza, aluminija, bakra i tako sortirani se pripremaju za transport odnosno otuđenje“, navedeno je u izvještaju.

„Elektroinženjering“: Nema uslova za stečaj

Izvještaj privremenog stečajnog upravnika trebao je poslužiti sudu da utvrdi osnov za otvaranje stečaja.

No, uprava „Elektroinženjeringa“ se ne predaje, jer im stečaj nikako ne odgovara.

Šalju obavještenje sudu da je njihov račun, nakon 1.300 dana i milionskih neizmirenih obaveza prema državi i dobavljačima, odjednom deblokiran, tako da „ne postoje razlozi za otvaranje stečaja“.

Račune „Elektroinženjeringa“ blokirali su Poreska uprava RS zbog duga od preko milion KM i Investiciono – razvojna banka (IRB) RS zbog duga od oko 600.000 KM, ali su, prema našim saznanjima, oni naprasno odblokirani.

„Stečajni dužnik u podnesku od 28. juna osporava navode privremenog stečajnog upravnika te ističe da u postupanju stečajnog dužnika nema nezakonitih radnji i da je deblokirao račun i isplatio najveći broj povjerilaca.  Što se tiče radnji koje su vezane za raspolaganje imovinom, one se odvijaju na osnovu ugovora o prodaji pokretnih stvari od 10. januara 2019. godine i aneksa ugovora od 4. marta “, naveli su iz ovog preduzeća u dopisu sudu.

Keserović ubjeđuje sud da se radi o stvarima koje su dotrajale i neupotrebljive za preduzeće kao i da su odluku o načinu raspolaganja imovinom donijeli vlasnici iz Rusije.

Uprava firme smatra da nisu ispunjeni uslovi da se naredi opšta zabrana raspolaganja imovinom te da je cilj privremenog stečajnog upravnika da dođe do nezakonitog otvaranja stečajnog postupka, kao i da ne postoji razlog za otvaranje stečaja.

Ugovora o prodaji mašina nema

U rješenju suda navedeno je da stečajni dužnik tvrdi da se oprema prodaje na osnovu ugovora, ali da taj ugovor nije dostavljen u spis.

„Stečajnom dužniku je zabranjeno da raspolaže imovinom bez saglasnosti privremenog stečajnog upravnika i ta zabrana se odnosi i na raspolaganje po navedenom ugovoru“,  dodaje se u rješenju.

Stečajni upravnik Radomir Predojević nije detaljnije želio da govori o ovom postupku. Samo je kratko za CAPITAL rekao da je rješenjem suda imenovan za privremenog stečajnog upravnika sa zadatkom da se utvrde uslovi za otvaranje stečajnog postupka.

„S obzirom na to da je postupak u toku nikakve informacije vam ne mogu dati“, kazao je on.

Rasprodata imovina pod hipotekom

Jedan od predlagača stečaja za CAPITAL je rekao da imaju nenamirena potraživanja i da su zbog toga podnijeli prijedlog za stečaj. On je, takođe, potvrdio da se uništava i otuđuje imovina „Elektroinženjeringa“ koja je pod hipotekom.

„IRB je pokrenuo izvršenje na imovini preduzeća radi naplate svojih potraživanja, ali je kada je pokrenut predstečajni postupak, prije nekoliko dana povukao blokadu. Isto je uradila i Poreska uprava RS“, rekao je on.

Dodao je i da je podneseno nekoliko krivičnih prijava zbog otuđivanja imovine kao i da preduzeće ne radi od početka 2016. godine.

Vlada RS je prodaju imovine RAOP-a ruskim partnerima najavljivala kao veliku investiciju koja će doprinijeti zapošljavanju radnika.

CAPITAL: S. Vukelić