Srpska blokirala prodaju zemlje opštine Istočni Stari Grad

Srpska blokirala prodaju zemlje opštine Istočni Stari Grad

– Pravobranilaštvo RS dalo negativno mišljenje na kupoprodajni ugovor između opštine i firme „Plakalović – promet“
– Pored zemlje, ugovorom predviđena i prodaja objekata koji nisu uračunati u cijenu
 – Dragaš: Opština prodaje zemljište domaćim firmama koje završi u rukama Arapa

ISTOČNI STARI GRAD – Propao je posljednji pokušaj načelnika Istočnog Starog Grada Boje Gašanovića da proda vrijedno opštinsko zemljište, a po receptu, primjenjivanog prethodnih godina, da ono na kraju, kako tvrdi opozicija, završi u rukama arapskih investitora.

Pravobranilaštvo Republike Srpske dalo je negativno mišljenje na ugovor kojim je Istočni Stari Grad namjeravao da proda zemljište u vlasništvu opštine firmi „Plakalović – promet“, uz obrazloženje da u cijenu nisu uračunati objekti koji se nalaze na zemljštu, saznaje portal CAPITAL.

Pravobranilaštvo je navelo da nacrt ugovora o kupoprodaji nekretnina koji im je opština dostavila nije u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

U obrazloženju ovakvog mišljenja Pravobranilaštva navedeno je da u nacrtu ugovora stoji da se prodaje građevinsko zemljište, a da je uvidom u priložene isprave utvrđeno da se prodaju i objekti koji nisu uračunati u cijenu.

„Istaknuto je da nekretnine predstavljaju građevinsko zemljište koje se nalazi na Crepoljskom, a čine ih livada, šuma, kuća, zgrada i dvorište ukupne površine 25.605 metara kvadratnih. Kako predmet prodaje nisu samo nekretnine koje predstavljaju neizgrađeno zemljište, već se na njima nalaze objekti, smatramo da u postupku prodaje nije izvršena procjena objekata (kuća, zgrada, Sindikalni dom), pa samim tim procjena vrijednosti nepokretnosti nije pravilno i zakonito utvrđena. Zbog toga nisu ispunjeni uslovi za prodaju ovih nekretnina“, navedeno je u obrazloženju mišljenja Pravobranilaštva.

Na Crepoljskom je ranije bilo sjedište opštine Istočni Stari Grad, a poznato je i kao izletište koje često posjećuju stanovnici Sarajeva.

Odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Istočni Stari Grad Dubravka Dragaš kaže za CAPITAL da je skupštinska većina u ovoj opštini prije nekoliko mjeseci donijela odluku o smanjenju cijene zemljišta na Crepoljskom sa sedam na pet maraka po metru kvadratnom.

„Očigledno je da su već tada imali odgovarajućeg kupca. Vlasnik „Plakalović-prometa“ je šef Kluba odbornika SDS-a u Istočnom Starom Gradu Njegoš Plakalović“, kazala je Dragaš.

U zvaničnim privrednim registrima kao vlasnik i direktor ove firme vodi se Nada Palkalović, majka Njegoša Plakalovića.

Dragaš kaže da je očigledno da se Pravobranilaštvo upoznalo sa time da je firma „Plakalović – promet“ kupovala parcele od opštine na Trebeviću i da ih je zatim preprodavala.

„’Plakalović promet’ nikada nije uložio novac u te nekretnine već se pojavljuje kao preprodavac. To nije slučaj samo sa ovom porodičnom firmom. U prvoj ruci su se kao kupci gradskog zemljišta uglavnom pojavljivali bliski saradnici načelnika opštine. Oni su dalje nastavljali prodaju, a zemljište na kraju završi u rukama Arapa“, tvrdi Dragaš i dodaje da ne zna da li je konkretno „Plakalović – promet“ prodavao zemlju Arapima, ali da zna da ništa nisu uložili u kupljene nekretnine.

Komentar načelnika opštine Istočni Stari Grad Boje Gašanovića nismo uspjeli dobiti jer se danima ne javlja na telefon.

Prodaja zemljišta u vlasništvu ove opštine godinama izaziva oštru raspravu između opozicionih i vladajućih odbornika. Naime, odbornici SNSD-a, koji su u ovoj opštini opozicija, često su optuživali načelnika Boju Gašanovića iz SDS-a da prodaje zemljište Arapima, što je on demantovao.

CAPITAL: M. Čigoja