TARA RODIĆ (18) ŽIVI SAN MNOGIH MLADIH U SRPSKOJ Stipendija od 75.000 dolara osigurala joj studije u Americi

TARA RODIĆ (18) ŽIVI SAN MNOGIH MLADIH U SRPSKOJ Stipendija od 75.000 dolara osigurala joj studije u Americi

Da uz mnogo truda i odricanja, nijedan san nije nedostižan, potvrđuje Tara Rodić (18) iz Bijeljine, koja živi svoj američki san.

Nakon dvogodišnjeg školovanja na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru otvorila su joj se vrata američkog fakulteta u Listinu u Mejnu, gdje je dobila stipendiju od 75.000 dolara. Školovaće se za glumicu, a konačnu odluku o svom životnom pozivu, donjeće u toku četvorogodišnjeg studiranja.

Nakon to je završila dva razreda Gimnazije u Bijeljini, Tara je nastavila školovanje na Koledžu u Mostaru. Odlične ocjene, položen test sveopšteg znanja i intervju na engleskom jeziku, otvorili su joj vrata „u svijet”. Za dvije godine boravka u ovom internatu stekla je neprocjenjivo iskustvo.

– Uvijek sam željela da se školujem u inostranstvu. Posjećivala sam sajtove na internetu, interesovala se na sve načine. Koledž u Mostaru, privukao me zbog mnogih stvari. Veliki izazov, ali nije me plašio. Mala zajednica sa 200 učenika iz 80 zemalja svijeta, koji žive u rezidencijama po principu studentskih domova, nastava na engleskom. Osim znanja, učite se i toleranciji i poštovanju razlika. Važno je znati se prilagoditi. Imala sam tri cimerke sa različitih kontinenata. Imamo različite običaje, tradiciju, kulturu, ishranu, ali koliko je teško, toliko je i zabavno – kaže Tara.

Objašnjava da je imala šest predmeta iz različitih grupa i vannastavne aktivnosti. Kriterijumi su bili visoki zbog konkurencije jer su tu studirali najbolji srednjoškolci iz cijelog svijeta, ali je uspjela da stigne do cilja.

– Odabrala sam srpski, engleski, matematiku, ekonomiju, teatar i biologiju. Nema usmenih odgovora, samo pismeni, a ocjene su od jedan do sedam. Od vannastavnih aktivnosti imala sam sport, a opredjelila sam se za tenis i kreativni rad u lokalnoj zajednici, kao što je rad u azilu za životinje. Uz dobru volju, sve se može – poručuje ova mlada djevojka.

Stečeno znanje na Koledžu bilo joj je dragoceno prilikom upisa na američki univerzitet.

– Prijavljivanje za američke koledže je veoma komplikovano. Šalju se aplikacije, esej, portfolio, ali ocjene nisu najvažnije. Oni gledaju cjelokupnu ličnost, vannastavne aktivnosti, kako se snalazite u društvu, da li ste  komunikativni – kaže Tara.

Dodaje da je posebno raduje činjenica da stipendija pokriva cijelo njeno školovanje i to kartu, smještaj, hranu, udžbenike.

– Potrudiću se da opravdam njihova očekivanja i povjerenje koje su mi ukazali – obećava mlada devojka.

Njen uspjeh, uspjeh je i njenih najbližih. Bez podrške sestara Nevene i Andree, roditelja, tetke, baka i deka, prijatelja, ne bi uspjela. Tarin otac Boris ne krije ponos.

– Uvijek je imala taj borbeni duh, inat. Sve što želi i ostvari. Vjerujem  da će tako biti i ubuduće – kaže Boris Rodić.

Majka Snežana kaže da je srećna zbog uspjeha Tare, ali i da su je obuzele brige jer nije lako poslati dijete u svijet.

– Nikada joj ne bih stala na put. Šta god da odluči i za šta god se opredjeli, ima našu neizmjernu podršku – kaže Snežana.

Vratila bi se u Bijeljinu

Tara na studije u Ameriku putuje 25. avgusta. Konačnu odluku o svom životnom pozivu donjeće u prvih godinu i po dana studija.

– Voljela bi da se nakon završenog fakulteta vratim u svoju zemlju, ali će to zavisiti od mnogo toga – kaže Tara.