ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ТЕБИ, ГОРО РОМАНИЈО“ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ТЕБИ, ГОРО РОМАНИЈО“ ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ГРАДА ИСТОЧНО САРАЈЕВО И ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ

Игуман Манастира Папраћа архимандрит Николај служио је Свету литургију уз саслужење свештенства епархије у манастиру на Равној Романији, поводом Дана овог храма посвећеног Светом великомученику Георгију, у народу познатом као Романијска Соколица.

Бесједу о значају Светог тројства и саборовању српског рода говорио је отац Ненад Тупеша, професор на Богословском факултету у Фочи.

Тупеша је нагласио да се данас на Равној Романији прославља 13 година од однивања овог манастира посвећеног Светом великомученику Георгију, који управо свједочи о саборности, јер наша света вјера проповиједа како је добро да браћа живе заједно.

“Добро је видјети браћу заједно и то не на било ком мјесту, него управо под куполом небеском у овом великом храму”, рекао је Тупеша.

Након литургије обављења је литија око манастира у којој је уз свештенике учестовао велики број вјерника.

Светој литургији у манастиру на Равној Романији присуствовали су српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Соња Караџић Јовичевић, посланици у Народној скупштини Републике Српске са Сарајевско-романијске регије, представници града Источно Сарајево, борачких организација, политичког, привредног и друштвеног живота са подручја ове регије.

Академија поводом Дана манастира у порти овог храма почела је бесједом свештеника Српске православне цркве и обраћањем начелника општине Соколац Милована Бјелице.

У културно-умјетничком програму под називом “Теби горо Романијо” у оквиру “Госпојинских вечери културе” учествовали су пјесници, пјевачке етно групе, разна умјетничка удружења и удружења која презентују народне рукотворине и традиционална јела гласиначко-романијског поднебља.

У порти манастира одржани су и “Дани романијског меда и љекобиља” и “Дан купусијаде” са гостима из Мрчајеваца /Србија/ који су презентовали национални свадбарски купус.

Организатор 21. Госпојинских вечери културе под називом “Теби горо Романијо” је соколачка Установа за културу “Перо Косорић”.

Поктовитељи су општина Соколац и Град Источно Сарајево.

Манастир на Равној Романији посвећен Светом великомученику Георгију освештан је 11. августа 2002. а његова градња почела је 1996. године.

На унутрашњим зиводима овог храма постављене су плоче на којима су исписана су имена 4.000 српских бораца, међу којима су највећим дијелом борци Војске Репубкие Српске, погинули у минулом рату на Сарајевско-романијској регији, имена солунских добровољаца, бораца који су се у Другом свјетском рату борили за краља и отаџбину и имена романијских хајдука.

У порти храма је и капела посвећана Светом Петру Зимоњићу.