Najlošiji put nalazi se u BiH

Najlošiji put nalazi se u BiH

Nema zemlje na ovom svijetu da ima ovako loš put koji povezuje dvije države”

"Nema zemlje na ovom svijetu da ima ovako loš put koji povezuje dvije države"Izvor: N1

Kako strani turisti dolaze u BiH, te kako iz nje izlaze provjerili smo na Šćepan Polju, granici BiH i Crne Gore, i jednom od najlošijih puteva u zemlji. Turisti poručuju, uradite nešto s ovim cestama i vratit ćemo se.

Bez zaštitnih ograda, bez asfalta, ali sa mnoštvom znakova upozorenja, put Foča-Plužine, preko Šćepan Polja. Možda najkritičnija tačka na mapi magistralnih puteva BiH.

A evo šta su nam kazali vozači:
“Ne mislim da je ovaj put siguran, morate nešto da uradite sa ovim jer od kada smo prešli granicu put je loš. Uradite nešto sa ovim i vratićemo se.”
“Pridržavamo se brzine, nije dobro za vožnju. Mislim da je bolje majstorima nego vozačima, jer odlaze dijelovi od auta.”
“Kako je moguće da ovaj regionalni, ovako prometan put da bude u ovako lošem stanju. Mislim da nema zemlje u ovom svijetu da ima ovako loš put koji povezuje dvije zemlje. A opet ovo je i put koji koriste turisti.”

šćepan poljeIzvor: N1

Put preko Šćepan Polja najkraći je put od Beograda ka moru, ali i najkraći put između dva glavna grada u regiji Sarajeva i Podgorice.

Rekonstrukcija puta je odlagana, postojale su procjene da bi gradnjom Hidroelektrane Buk-Bijela bio potopljen. Na koncu, izrađen je projekat čija je vrijednost nešto manje od 80 miliona evra.

radislav mašićIzvor: N1

“Projekat nove trase tog puta je završen. Evropska komisija je bila spremna da pomogne finansijski izgradnju tog puta, trebalo je uzeti kredite pod povoljnim uslovima. Čekala se odluka Savjeta ministara, i još uvijek se ta odluka čeka”,kazao je Radislav Mašić, načelnik Foče.

U za nijansu boljem stanju je put koji od Foče-preko Tjentišta vodi do Trebinja, odnosno Crne Gore i Hrvatske. A brojni su problemi i na putu Sarajevo-Foča.

“Rogoj je uvijek posebno zimi težak za put, posebno za privrednike, jer je često tokom zime zabranjen saobraćaj šleperima i teškim vozilima koja uglavnom prevoze kabastu robu, a kod nas se možete baviti drvnom industrijom koja je naravno kabasta”, dodao je Mašić.

šćepan poljeIzvor: N1

Pitali smo Puteve RS dokle se došlo sa rekonstrukcijom dionica preko Tjentišta i Šćepan Polja. Stigao je kratak odgovor, pismeno će nam odgovoriti početkom naredne sedmice.

A kako se održavaju Putevi možda najbolje pokazuje ovaj odron. Umjesto da ga uklone, Putevi su napravili obilaznicu oko njega.

Izvor: N1