Redovi ispred ambasada: Slovenci odobrili 342 radne dozvole!

Redovi ispred ambasada: Slovenci odobrili 342 radne dozvole!

Epilog višemesečnih redova građana ispred ambasada u Banjaluci. Za pet godina u toj zemlji je zaposleno 18.118 radnika iz BiH i RS

VIŠEMESEČNI redovi ispred Ambasade Slovenije u Banjaluci, koji građane stalno podsećaju na rastući trend migracija u Republici Srpskoj, rezultirali su od početka godine, pa do kraja marta, sa ukupno 342 radne dozvole u Sloveniji. Za 13 lica su prestale da važe u istom periodu, podaci su do kojih su u Zavodu za zapošljavanje Srpske došle “Novosti”.

Pročitajte još: Sad svi žele u “bele mantile”

– U 2018. godini smo primili, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH 26 ponuda poslodavaca iz Slovenije za zapošljavanje 174 radnika iz BiH. U tim ponudama napomena je da se javljaju direktno poslodavcima pa nemamo uvid koji broj građana RS se prijavljuje. Izuzetak je bila ponuda poslodavca Pošte Slovenije za zapošljavanje 20 pismonoša, kada je putem Zavoda RS prijavljeno 13 lica – rekla je stručni saradnik za odnose s javnošću Zavoda za zapošljavanje RS Vedrana Milinković.

Milinkovićeva je podsetila na ulogu Zavoda u zapošljavanju radnika u inostranstvu.

– Kada je u pitanju zapošljavanje radnika u inostranstvu ističemo da je ta funkcija, jedina iz oblasti zapošljavanja, u nadležnosti Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Zavod posreduje prema potrebama poslodavaca iz inostranstva za zemlje sa kojima je potpisan Međudržavni sporazum o zapošljavanju u inostranstvu, najčešće Slovenijom i kada Agencija izvrši proveru stranog poslodavca, a uglavnom je to sa zemljama sa kojima je potpisan Sporazum o socijalnom osiguranju – rekla je Milinkovićeva.

Pročitajte još: Neće niko u zidare i krojače

Uvek je neophodno precizirati kako i pod kojim uslovima se radnici zapošljavaju i koja su njihova prava za vreme rada u inostranstvu, kako se dobija radna dozvola, ulazak u zemlju, iznos primanja i dr.

Dakle, dodaje Milinkovićeva, Zavod za zapošljavanje RS posreduje za inostranstvo samo kada se radi o proverenom poslodavcu od strane Agencije, obaveštava nezaposlena lica, upućuje ih na pripremu CV i razgovor sa poslodavcem i drugo. Oglasi se objavljuju putem oglasne ploče u biroima i na portaliima Zavoda.

Podsetimo, posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH samo u 2017. zaposlena su 8.132 državljana iz BiH, što je za 74,9 posto više nego za celu 2016. godinu.

Od 2013. godine do 31. oktobra 2017, prema Sporazumu između Saveta ministara BiH i Vlade Slovenije o zapošljavanju državljana BiH, u Sloveniji je zaposleno 18.118 radnika.

Najviše su traženi vozači, varioci, zidari, električari, armirači, tesari, elektroinstalateri i bravari.

NEMAČKA TRAJNO TRAŽI MEDICINARE

IZ Zavoda su napomenuli da je javni poziv Triple Win za zapošljavanje medicinskih radnika na poslovima negovatelja u Nemačkoj otvoren trajno. U toku 2018. putem Zavoda RS, 53 lica iz RS su se prijavila na javni poziv.

– Napominjemo da se ovaj Javni poziv odnosi i na nezaposlena i na zaposlena lica. Od ukupno 53 lica koja su se prijavila u prva četiri meseca 2018. putem Zavoda RS, njih 21 je nezaposleno – istakli su u Zavodu