David Dragičević napadnut i gurnut u vodu?!

David Dragičević napadnut i gurnut u vodu?!

Detalji naredbe o sprovođenju istrage ubistva Davida Dragičevića. Mladića ubilo više nepoznatih osoba u Ulici Velibora Janjetovića

DAVIDA Dragičevića (21) iz Banjaluke ubilo je više nepoznatih osoba koje su ga napale u Ulici Velibora Janjetovića Janje. Plašeći se za svoj život, David je bežao od napadača pri čemu je pao ili je gurnut niz strmu obalu reke Crkvene u kojoj se utopio!

To se navodi u Naredbi o sprovođenju istrage Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka koja je u sredu zvanično dostavljena MUP RS, iz koga su ranije saopštili da u ovom slučaju nema elemenata krivičnog dela.

Pročitajte još:Za Davidovu smrt sada krive NN lica

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da navodi iz naredbe ruše sve konstrukcije o tome da je David navodno otet, prebijan, silovan i negde držan nekoliko dana.

– U Naredbi se navodi da je 18. marta oko četiri ujutro došlo do određenih verbalnih ili drugih dešavanja u Ulici Velibora Janjetovića Janje, koja će biti predmet dalje istrage. David je bežao od izvršilaca i pao sa strme obale u Crkvenu ili su ga izvršioci gurnuli u reku – rekao je Lukač.

On kaže da se sve odigralo u “tih 20 metara” koji nisu pokriveni nadzornim kamerama i izrazio nadu da će slučaj biti rasvetljen.

Naredba Tužilaštva, koja je u posedu “Novosti”, temelji se na brojnim dokazima i veštačenjima koji potvrđuju osnove sumnje da je David ubijen. Ključna je izjava svedoka S. M. koja živi kao podstanar u Ulici Velibora Janjetovića Janje. Žena se, kako saznajemo, sama javila MUP RS i to 15 dana nakon što je Davidovo telo pronađeno na ušću Crkvene u Vrbas, a na Trgu Krajine uveliko trajali protesti i borba za istinu.

Pročitajte još: OTAC DAVIDA DRAGIČEVIĆA: Znam kako mi je sin ubijen, mučen šest dana pa bačen u kanalizaciju

U Naredbi se navodi da je S. M. izjavila da su je, u kritično vreme, probudile snažna buka, galama i svađa koje su dolazile spolja:

– Seća se da je čula jak muški, histeričan glas, čoveka koji je galamio na nekoga, a taj koji je galamio bio je veoma besan, ljut i izgovarao je psovke i pretnje. Pored tog glasa, čuo se glas još dva ili tri muškarca. Glasove su pratila dva snažna treska, nalik zvuku dasaka koje su sa visine bačene na tvrdu podlogu, jedan za drugim. Nakon toga je čula kršenje granja, a zatim zvuk kako je nešto teško pljusnulo u vodu.

ODBAČEN IZVEŠTAJNARODNA skupština RS nije usvojila zaključke Anketnog odbora u slučaju Dragičević u kojima se, između ostalog, navodilo da postoji sumnja da je reč o ubistvu. Glasanje je usledilo nakon što su poslanici Dragan Čavić (NDP) i Branislav Borenović (PDP) od glavnog tužioca Želimira Lepira lično dobili potvrdu da je smrt kvalifikovana kao ubistvo. Za usvajanje izveštaja glasalo je 26 opozicionih poslanika, dok je suzdržano bilo 37 poslanika iz vladajućeg bloka SNSD, DNS i SP, a pet nije glasalo.

S. M. je navela da je taj zvuk za nju bio užasan. Toliko strašan da je odmah pomislila da je neko u tom trenutku poginuo.

– Žena je izjavila da ju je taj događaj uznemirio i uplašio do te mere da je te nedelje zaboravila da treba postiti – navodi se u naredbi, uz napomenu da je pre davanja izjave svedokinja S. M. isto ispričala kćerki i još dvema osobama.

U Naredbi se navodi da su veštačenja snimaka s nadzornih kamera pokazala da je David u kritično vreme bio u Ulici Velibora Janjetovića Janje i prošao pored kuće u kojoj stanuje S. M. U obzir su uzeti nalazi obdukcije, reobdukcije, kao i nalaz i mišljenje Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu kojima je utvrđeno da je uzrok smrti utapanje. Prema mišljenju veštaka, sve povrede na telu su nespecifične i mogle su nastati u okolnostima pada niz strmu i kosu obalu Crkvene. Isključena je mogućnost pada s mosta i s obale direktno u vodu, ali uzrok pada veštaci nisu mogli utvrditi.

– Može se raditi o spontanom padu uzorkovanom spoticanjem i okliznućem, ali i o padu koji je usledio zbog udarca ili odgurivanja od strane druge osobe – navodi se u naredbi.

Poslanici o Anketnom izveštaju

 

LEPIR: NIJE OTET I SILOVAN

GLAVNI tužilac Želimir Lepir istakao je da David Dragičević nije otet, zarobljen i silovan, kao što tvrdi njegov otac, već je na telu imao lake povrede bez lomova. U krvi i urinu nisu pronađeni tragovi droge, već alkohol.

– S ocem smo razgovarali, ali on nas naziva saučesnicima u ubistvu, što ne možemo da shvatimo. U javnosti se iznose neistine s ciljem da se kriminalizuju inistitucije i to prvenstveno Tužilaštvo i MUP RS – istakao je Lepir, dodajući da su on i tužilac Dalibor Vrećo dobili preteće mejlove.

VLAST SKRIVA ZLOČIN

BRANISLAV Borenović, predsednik Anketnog odbora kaže da je 27 poslanika glasalo za istinu i pravdu, ocenjujući da su vladajući poslanici odlučili da budu saučesnici u prikrivanju zločina.

– Svako na leđima nosi svoj krst i teret! Bruka je i sramota da su poslanici na zahtev svojih šefova odlučili da budu na strani nepravde – rekao je Borenović.

Večernje Novosti