Predstavljen petogodišnji Program osnaživanja nezavisnih medija

Predstavljen petogodišnji Program osnaživanja nezavisnih medija

Centar za promociju civilnog društva (CPCD) u narednih pet godina u Bosni i Hercegovini implementirat će Program osnaživanja nezavisnih medija, čija je vrijednost pet miliona dolara.

– Od toga su tri miliona dolara namijenjena za fondove podrške medijima, a preostala dva miliona dolara koristit će se za pravnu pomoć novinarima i kampanju promocije građanskog novinarstva – rekla je direktorica CPCD Aida Daguda predstavljajući Program na konferenciji u Sarajevu.

Finansijska sredstva osigurala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u BiH, čiji je direktor Peter Duffy istakao da će se putem javnih poziva, koji će od danas biti otvoreni, distribuirati ukupno 3.000.000 dolara kroz četiri linije grantova.

To su Medijska produkcija – grantovi za privatne elektronske i printane medije usmjereni na produkciju i distribuciju medijskog sadržaja s naglaskom na društvena pitanja od važnosti za bh. društvo.

– Media Mixer su grantovi za zajedničke inicijative medija i organizacija civilnog društva, zatim Novi glasovi – za pojedince koji se bave građanskim novinarstvom i Ad hoc grantovi kao podrška za medijske intevencije u nepredviđenim situacijama – kazao je Duffy.

Pojedinci koji dobiju finansijsku podršku u okviru „Novi glasovi“ linije grantova imat će na raspolaganju Media Lab – mali multimedijalni studio smješten u prostorijama CPCD-a, koji će služiti kao podrška korisnicima grantova i građanima koji žele da se aktiviraju kao građani-novinari, a često nemaju adekvatnu opremu za realizaciju svojih ideja.

Novinarima koji su izloženi političkim motiviranim tužbama za klevetu pružit će se pravna pomoć. Osim savjeta ili zastupanja pred sudom, Program će novinarima i urednicima ponuditi edukativni program u cilju boljeg razumijevanja građanskog prava s fokusom na Zakon o zaštiti od klevete.

Za pravnu pomoć novinari i medijske organizacije mogu aplicirati putem internetske stranice www.objavi.ba. Također, i mobilna aplikacija objavi.ba omogućava građanima da kreiraju i plasiraju vijesti i informacije te slobodno izražavaju svoje stavove o različitim dešavanjima, kojima svjedoče.

Program osnaživanja nezavisnih medija implementira CPCD u partnerskoj saradnji s udruženjem Otvorena mreža.
(Vijesti.ba / FENA)