Internetske slobode smanjuju se širom svijeta

Internetske slobode smanjuju se širom svijeta

Manipulisanje društvenim medijima narušava demokratske procese.
Foto: Pixabay
Vlade širom svijeta dramatično su povećale svoje napore kako bi manipulisale informacijama na društvenim mrežama tokom prošle godine, pokazao je novi izvještaj Freedom on the Net 2017.
Kineski i ruski režimi navode se kao pioniri upotrebe prikrivenih metoda narušavanja online diskusija i iznošenja drugačijih mišljenja, a danas je ta praksa postala globalna. Takve državne intervencije predstavljaju glavnu prijetnju poimanju interneta kao “oslobađajuće” tehnologije, navode iz Freedom Housea.
Online manipulacije i taktike netačnog informisanja odigrale su važnu ulogu u izbornim procesima u najmanje 18 zemalja, među kojima su i Sjedinjene Američke Države. Takve taktike doprinijele su tome da se sedmu godinu zaredom, internetske slobode smanjuju. Na smanjenje sloboda na internetu utjecali su i poremećaji u radu mobilnih interent servisa i povećanje fizičkih i tehničkih napada na nezavisne medije i branioce ljudskih prava.
Rekordan broj vlada ograničio je internetske mobilne servise iz političkih ili sigurnosnih razloga, često u područjima koja naseljavaju etničke i religijske manjine.
Treću godinu zaredom, Kina je lider u narušavanju internet sloboda, a iza nje su Sirija i Etiopija.
Kompletan izvještaj Freedom on the Net 2017 dostupan je na https://freedomhouse.org/report/freedom-net/freedom-net-2017