Dronovi se koriste i za izvještavanje o zagađenju okoliša

Dronovi se koriste i za izvještavanje o zagađenju okoliša

Redakcije medija u Južnoafričkoj Republici, Keniji, Nigeriji i Indiji koriste naprednu vizuelnu tehnologiju kako bi izvještavali o temi zagađenja okoliša.
Foto: Pixabay
Novinari u zemljama u razvoju koristeći dronove, satelitske snimke i senzore brzo dolaze do priča koje se odvijaju u izolovanim područjima do kojih je inače teško stići, rečeno je tokom panela posvećenog vizuelnim tehnologijama u sklopu Međunarodnog novinarskog festivala koji je polovinom ovog mjeseca održan u Italiji.
“Sa satelitima čak iako niste aktivno nadgledali nešto, možete se, također, vratiti u prošlost i pronaći snimke mjesta, i poslati dron za nove detalje što pruža uvjerljiv pogled koji uvlači ljude u priču”, izjavio je Justin Arenstein, direktor inicijative Code for Africa, piše Journalism.co.uk.
“Događaji u nekim regijama dobiju znatno manje pažnje od drugih jednostavno jer ne postoji vizuelni materijal, ali kroz korištenje ovih tehnnologija možete dodati snažne vizuelne dokaze priči koja bi inače imala dva ili tri paragrafa i bila bi zanemarena ili ne bi bila objavljena”, dodaje Arenstein.
U Indiji, naprimjer, novine Hindustan Times i mala neprofitna organizacija India Spend koriste senzore kako bi bilježili kvalitet zraka i zagađenje. Građani mogu koristiti mapu koja ih informiše o nivou zagađenja u izabranom gradu, a uz partenrstvo sa Twitterom kreiran je API koji omogućava korisnicima koriste hashtag #breathe uz naziv grada kako bi primili automatsku poruku koja ih u stvarnom vremenu informiše o zagađenju.
U Keniji su satelitske slike korištene kao odgovor na dezinformacije koje su uslijedile nakon napada Al-Shabaaba na kenijsku vojnu bazu. Organizacija African Defence Review iskoristila je upravo te snimke kako bi provjerila autentičnost brojnih tvrdnji koje su stizale nakon događaja.
Korištenje dronova u novinarstvu postaje sve popularnije, a novinari širom svijeta koriste ih u različitim oblastima. Njihova relativna jeftinoća omogućavača čak i manjim redakcijama i freelancerima da ih upotrebljavaju u kreiranju svojih priča.