Evropska komisija: Veća zaštita zviždača

Evropska komisija: Veća zaštita zviždača

Zviždači koji otkrivaju slučajeve prevare, izbjegavanja poreza, zloupotrebe podataka i druge prestupe, po novim će pravilima Evropske komisije od sada imati veću zaštitu.

Paket mjera koji je Evropska komisija usvojila u ponedjeljak omogućuje osnaživanje zaštite zviždača koji otkrivaju nezakonite radnje i na taj način štite zakone Evropske unije, kaže se u saopštenju Komisije.

Mjere su direktan odgovor na zahtjeve zagovarača transparenstnosti, koji su Evropskoj uniji ukazivali na nedovoljnu zaštitu zviždača, kao u slučaju dvoje zviždača koji su 2016. godine omogućili curenje podataka o nezakonitim poreskim dogovorima koje je Luksemburg sklopio sa određenim kompanijama i zbog toga odgovarali na sudu.

Nova pravila sasvim mijenjaju pristup zviždačima i od kompanija zahtijevaju uspostavu procedura koje bi trebale omogućiti i zaštititi ovakvu djelatnost od odmazde putem otkaza i tužbi.

“Učiniti pravu stvar ne bi trebalo biti nešto što se kažnjava”, rekao je povodom objave potpredsjednik Komisije, Frans Timmermans. “Današnji prijedlog će štititi i one koji su izvori istraživačkim novinarima, te pomoći da se osigura sloboda izražavanja i sloboda medija u Evropi.”

Izvor: European CommissionReuters