Senator Wicker: Umorni smo od načina na koje etničke politike dominiraju u BiH

Senator Wicker: Umorni smo od načina na koje etničke politike dominiraju u BiH

Američki senator Roger Wicker je u sklopu višednevne posjete BiH izjavio da „ne želimo vidjeti” BiH da ostane iza susjednih zemalja kada je riječ o napretku.

„Napredak koji želimo vidjeti u cijeloj regiji najviše uključuje napredak u BiH”, rekao je Wicker koji predvodi delegaciju Kongresa SAD tokom službene posjete BiH.

U obraćanju javnosti u američkoj ambasadi u Sarajevu, Wicker je rekao da spominjanje uspostavljanja trećeg entiteta smatra kršenjem duha Dejtonskog sporazuma i predstavlja opasnost za stabilnost BiH.

„Apelujemo na vlasti BiH da poduzmu neophodne korake da bi se išlo ka integracijama”, rekao je Wicker, dodavši da od bh. vlasti očekuje da postanu efikasne i odgovorne.

Strukture vlasti, kako kaže Wicker, ne služe dobro građanima BiH.

„Mi smo umorni od načina na koje etničke politike dominiraju debatom i čine tako teškim donošenje odluka da bi se napredovalo”, kaže Wicker.

Dodao je da SAD dijeli mišljenje sa svojim saveznicima i građanima BiH da oni žele ići naprijed, a da trenutna situacija u zemlji nije od pomoći mladim ljudima koji imaju želju ostati u BiH.

Kako je rekao, diplomatska zajednica u BiH nastoji zaštiti ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava, dodavši da u vezi toga ne smije biti nikakvih kompromisa.

„Radeći zajedno, Evropa i SAD moraju čvrsto djelovati u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da treba da postoje sankcije za one koji to najviše čine”, rekao je Wicker.

U sklopu posjete, Wicker i delegacija Kongresa SAD će se sastati sa bh. političarima, ljudima iz međunarodne zajednice i predstavnicima civilnog društva.

VOA