YouTube će blokirati sav antivakserski sadržaj

YouTube će blokirati sav antivakserski sadržaj

Biće zabranjeni i kanali istaknutih antivaksera.

foto: unsplash

YouTube će blokirati sav antivakserski sadržaj, ne samo dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa već i o drugim odobrenim vakcinama, piše Reuters.

Prema novim pravilima YouTubea, primjeri sadržaja čije objavljivanje neće biti dozvoljeno na YouTubeu, kako piše Reuters, uključuju i tvrdnje da vakcine protiv gripe uzrokuju neplodnost, kao i one da MMR vakcina koja štiti od ospica, zaušnjaka i rubeole može izazvati autizam.

Iz navedene video kompanije koja se nalazi u vlasništvu Alphabet Inca, odnosno Googlea je, kako se navodi, saopšteno je i da će biti zabranjeno i nekoliko kanala istaknutih antivaksera poput kanala Roberta F. Kennedyja mlađeg, sina bivšeg američkog senatora Roberta F. Kennedija i Josepha Mercole, zagovornika homeopatije.

Ovaj potez je, prema pisanju Reutersa, nastao kao rezultat brojnih kritika upućenih YouTubeu i drugim tehnološkim gigantima poput Facebooka i Twittera zbog toga što ne čine dovoljno da zaustave širenje dezinformacija o zdravstvu na tim društvenim mrežama.

Uprkos tome što YouTube zauzima oštriji stav o dezinformacijama on se i dalje susreće sa kritikama širom svijeta. Reuters piše da su ove sedmice ruski RTV kanali na njemačkom jeziku izbrisani sa YouTubea zbog toga što, kako su naveli iz YouTubea, prekršili njihovu politiku o dezinformacijama o koronavirusu. Taj potez je Rusija nazvala “informacijskom agresijom bez presedana” i zaprijetila blokiranjem YouTubea u toj zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden je u julu ove godine rekao da su društvene mreže zbog širenja dezinformacija u velikoj mjeri odgovorne za skepticizam građana po pitanju vakcinacije i pozvao ih da riješe to pitanje, piše BBC.

BBC navodi i da je iz YouTubea saopšteno kako je nakon uvođenja zabrane objavljivanja sadržaja koji šire dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa sa te platforme tokom prošle godine izbrisano 130.000 videozapisa.

Sadržaji koji će i dalje biti dozvoljeni na YouTubeu su, kako piše BBC, lična svjedočanstva osoba koja se odnose na vakcine, kao i nova ispitivanja o vakcinama i historijski videozapisi o uspjesima ili neuspjesima vakcina.

Izvor: ReutersRSEBBC