UniCredit Fondacija i UniCredit u BiH podržala 7 neprofitnih organizacija

UniCredit Fondacija i UniCredit u BiH podržala 7 neprofitnih organizacija

Sa ciljem podrške projektima posvećenim pružanju pomoći djeci i mladima do 18 godina, UniCredit Fondacija i UniCredit u Bosni i Hercegovini su u 2. mjesecu 2020. godine objavili javni poziv pod nazivom “Podrška djetinjstvu”. Za ove svrhe fondacija je obezbijedila ukupan iznos od pola miliona eura, a u Bosni i Hercegovini ukupno je podržano 7 projekata neprofitnih organizacija sa fondom od 41.000 EUR bespovratnih sredstava. Na ovaj način UniCredit Fondacija sa sjedištem u Milanu (Italija) pružila je podršku projektima koji unaprjeđuju život mladih u 13 zemalja u kojima posluje UniCredit. 

Svim zainteresovanim organizacijama pružena je prilika da podnesu samo jedan projekat za dodjelu bespovratnih sredstava, a na osnovu pristiglih prijava, UniCredit Fondacija i stručni odbor odabrali su 7 neprofitnih organizacija iz Bosne i Hercegovine:

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” – projekat: Mobilni tim (psiho-socijalna i rehabilitativna podrška djeci liječenoj od raka i njihovim porodicama na teritoriji FBiH)

SOS Dječija sela BiH – projekat: Učinimo da se osjećaju sigurno (ljetni kamp za 182 djece i mladih zajedno sa 45 SOS roditelja i profesionalaca iz tima za podršku, kako bi se očuvalo mentalno zdravlje djece)

Udruga osoba sa posebnim potrebama “Put u život” – projekat: Opremanje logopedskog kabineta(nabavka specijalizirane opreme za logopedski kabinet za razvoj sposobnosti i vještina, te didaktičkog materijala i pomagala za 35 djece sa posebnim potrebama)

Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS “Mrvice” – projekat: Čarobni mrvičasti svijet(višednevni događaji u novembru s ciljem obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece)

Omladinski savjet Pale – projekat: Igralište iz mašte (izgradnja dječijeg igrališta u naselju Obilićevo)

Centar za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama “Dajte nam šansu – Zvjezdice” – nabavka Tomatis uređaja (inovativna terapija slušanja za djecu sa poteškoćama u razvoju, autizmom i drugim poteškoćama u govoru)

Udruženje roditelja djece oboljele od malignih bolesti u RS “Iskra” – projekat: Rehabilitacijski kamp “Ja mogu sve” (sedmodnevni ljetni rehabilitacijski kamp namijenjen rehabilitaciji djece oboljele i liječene od malignih bolesti i njihovoj porodici).

Poziv “Podrška djetinjstvu” bio je samo jedna od inicijativa koje se sprovode sa ciljem podrške projektima koji imaju širi društveni značaj. Ovim se potvrđuje strateški pristup UniCredit-a “Jedna banka, jedan UniCredit” pod motom: “Da bismo poslovali dobro, moramo da činimo dobro”.