RUPE, ODRONI I KRDA KRAVA Magistrala užasa između Foče i Nikšića kao KOZJA STAZA na ivici PROVALIJE

RUPE, ODRONI I KRDA KRAVA Magistrala užasa između Foče i Nikšića kao KOZJA STAZA na ivici PROVALIJE

Rupe, odroni, suženja i krda krava na putu s pogledom u provaliju – tako izgleda magistrala Foča – Nikšić, najgori i najopasniji put na Balkanu.

Da apsurd bude potpun, to je međunarodni put, koji povezuje glavne gradove dve evropske zemlje – Sarajevo i Podgoricu, ali i put kojim  turisti dolaze na jednu od najatraktivnijih turističkih destinacija u Republici Srpskoj – Rafting centar na Tari.

I dok na društvenim mrežama traje rasprava užasnutih turista, a za neke od njih je čak i loš međudržavni put argument da “treba ukinuti Republiku Srpsku”, turistički radnici iz Foče već godinama kubure u tom bespuću.

– Taj put je užasan, stvarno, ali samo do granice, čim pređete u Crnu Goru put je dobar. Dodatni komentar, naravno, nije potreban –  kaže Borko Todorović, menadžer jednog od rafting kampova na Tari.

Magistrala užasa je ipak pravi autoput, u odnosu na “novi put” uz desnu obalu Tare, koji su opštinari iz Foče “svečano otvorili” prije skoro godinu dana.

Mada se ne radi o putu, nego tek o prosječenoj trasi, na kojoj, tvrde oni koji su se usudili da prođu tuda, nema ni čestitog makadama, na toj se dionici naplaćuje putarina i to pozamašna: čak dva evra po osobi u automobilu.

Turistički radnici su godinama tražili da se izgradi taj put, kako turiste ne bi morali voziti preko državne granice na start raftinga, do kojeg se, geografski gledano, može doći i kroz Republiku Srpsku, jer je Tara prirodna granica između BiH i Crne Gore.

Ipak, ono što su dobili, sve ih je zapanjilo, mada su mislili da ih više ništa ne može iznenaditi. Blic

portal Srpskainfo