Ambasada SAD u BiH: Lažne optužbe Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH: Lažne optužbe Milorada Dodika

Ambasada SAD u BiH je saopštila da sve što je predsednik RS Milorad Dodik u utorak izneo na konferenciji za novinare jesu izmišljotine i neistina. Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale neverovatne teorije zavere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini, stoji u današnjem saopštenju ambasade.

Predsednik je juče na konferenciji za medije u Banjaluci komentarisao sporazum Vijeća ministara BiH sa USAID-om o raspodeli osam miliona dolara za projekte. Dodik je naveo da je to bilo mimo dosadašnjih procedura i znanja Republike Srpske, i ocenio da je “vreme da se pobunimo na tu temu”. On je rekao da USAID radi pod plaštom borbe protiv korupcije, a da se zapravo radi o “mešanju u unutrašnje stvari države”.

“Ranije to nije moglo da se dešava. USAID je mogao da donira sredstva zajedničkim institucijama i da se implementacija vrši predviđeno zakonima Republike Srpske i BiH. Meša se u unutrašnji život BiH, na bazi prakse koja je ranije osmišljena u američkoj ambasadi, i ide na to da se zaobiđu procedure. Dodeljuju se institucijama i organima koji su prikriveni, to je mešanje u unutrašnje stvari, bez obzira što imaju prividnu saglasnost”, poručio je Dodik.

Misija Ambasade SAD-a u BiH je odbacila Dodikove optužbe ocenivši ih kao “izbornu kampanju”.

“Ponovo se pomoć naroda Sjedinjenih Američkih Država koristi da bi se dokazivale neverovatne teorije zavere koje su u službi izbornih kampanja u Bosni i Hercegovini. Prema procenama, Sjedinjene Američke Države do sada su uložile gotovo dve milijarde dolara u rekonstrukciju i izgradnju demokratskih institucija u BiH”, navodi se u saopštenju.

Kako bi se osigurala transparentnost i partnerski odnos sa vladama u Bosni i Hercegovini, dodaje se u saopštenju, USAID je u proteklih šest meseci radio na pripremi Okvirnog sporazuma sa Vijećem ministara BiH u svrhu definisnja programa za borbu protiv korupcije. “Ovo je tek prvi korak. O konkretnim detaljima programa se upravo sada razgovara sa bh. vlastima. Planirani programi bi trebalo da predstavljaju nastavak dosadašnjih napora u borbi protiv korupcije posredstvom automatizacije vladinih sistema, poboljšanja procesa javnih nabavki, podrške javnom nadzoru nad potrošnjom vlasti. Kao i uvek, Vlada SAD svoje projekte implementira uz punu koordinaciju sa domaćim vlastima i u skladu sa domaćim zakonima. Lažne optužbe Milorada Dodika na račun projekta koji za cilj ima borbu protiv korupcije u javnom sektoru trebale bi da podstaknu pitanja o njegovoj predanosti transparentnoj i efikasnoj vladavini, kao i o njegovim ličnim motivima, imajući u vidu nedavne izvještaje o nekretninama i drugoj imovini u njegovom posedu”, stoji u saopštenju Ambasade.

Tekući programi Vlade SAD usmereni su na podršku reformskim procesima u zemlji, podsticanje ekonomskog razvoja, poboljšanje bezbednosti i osnaživanje civilnog sektora, uključujući i nezavisne medije, stoji u saopštenju u kom se dodaje da su ponosnina sve to.

“Pokušaji da se javnost zavede i da se zaplaše organizacije i pojedinci koji su posvećeni izgradnji bolje Bosne i Hercegovine su neprihvatljivi i nedemokratski”, zaključuje se u saopštenju.

Dodik: Američka ambasadorka je ostrašćena i meša se u unutrašnja pitanja BiH

Dodik je večeras optužio američku ambasadorku u BiH Morin Kormak da je ostrašćena i da se meša u unutrašnja pitanja u BiH.

On je rekao da je to “politika stare administracije Baraka Obame i da to nema nikakve veze sa sadašnjom vlašću Donalda Trampa”.

“Novac USAID-a je uvek ovde išao kroz Sorošev program, a tako je i sada. Najčešće se finansiraju razni takozvani mediji koji nastoje da prikažu što goru situaciju ovde i neki pojedinci koji se finansiraju kako bi pravili i davali razne informacije”, rekao je Dodik, prenela je Radio-televizija RS (RTRS).

Dodik je odbacio i tvrdnje predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića da entitetski nivo nema nadležnost da se meša u potpisivanje sporazuma sa USAID-om o projektu doniranja osam miiona dolara za jačanje borbe protiv korupcije.

“To što je Zvizdić sebi umislio, zato i jesu ove četiri godine propale. Oni su umislili da su neko izolovano ostrvo… Naravno da mi imamo pravo da utičemo na to. Mi dajemo legitimitet. On nikad ne bi bio predsedavajući Saveta ministara da nisu ovi ‘luzeri’ iz Saveza za promene odlučili da izdaju Republiku Srpsku i da njemu daju saglasnost”, kazao je Dodik.

N1