Regionalna konferencija Saradnja institucija i OCD

Regionalna konferencija Saradnja institucija i OCD

Заједничка сарадња институција и цивилног сектора на развоју и унапређењу друштва. На Економском факултету у Палама данас је одржан радни дио Регионалне конференције „Сарадња институција и организација цивилног друштва“, на коме је закључено да само заједничка сарадња институција и цивилног сектора може довести до развоја и унапређења друштва.

Батрић Шекара, извршни директор Мреже невладиних организација Републике Српске која је организатор конференције, промоције књиге Арно Гујона и изложбе фотографија истакао је да се данас одржава радни дио конференције, на коме ће бити донесени одређени приједлози и закључци.

„Циљ конференције јесте успостављање дијалога између институција власти и организација цивилног друштва, њихово умрежавање, те израда јавних одлука које ће бити имплементиране у сарадњи са институцијама. Сматрамо да су овакви догађаји неопходни Републици Српској, те важни са становишта унапређења међусекторске сарадње, праксе и дијалога који је неопходан. Неки од приједлога који ће услиједити јесте потписивање споразума организација цивилног друштва са институцијама Републике Српске, а један од примјера добре праксе је отварање владине канцеларије за сарадњу са цивилним друштвом, као што то раде земље у региону и мислим да то може бити добар искорак. Такође, циљ нам је унапређење законодавства, те израда сличних докумената које ћемо радити у сарадњи са институцијама“, навео је Шекара те додао да се  пројекат реализује уз подршку Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Србије.

Радном дијелу конференције претходила је промоција књиге Арно Гујона под називом „Сви моји путеви воде ка Србији“, као и изложба фотографија посвећена раду удружења Солидарност за Косово.


циљ конференције је јачање демократске културе дијалога и сарадње институција власти и организација цивилног друштва у Републици Српској, подстицање развоја цивилног друштва и добре управе у Републици Српској у жељи да преузму одговорност за утврђивање потреба и интереса грађана и креирање јавних политика усмјерених ка њиховој реализацији. 
video prilog:
https://www.youtube.com/watch?v=ZOH7lM0d4VY