Protest uoči sjednice na kojoj će se glasati o kriminalizaciji klevete: “Klasično gušenje slobode govora”

Protest uoči sjednice na kojoj će se glasati o kriminalizaciji klevete: “Klasično gušenje slobode govora”

Ako se zakon usvoji, to će biti odgovornost svakog poslanika, poručio je Siniša Vukelić.
foto: Gerila.info
Na Trgu Krajine u Banjaluci okupio se dio predstavnika medija i civilnog društva kako bi iskazali protest uoči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i namjere vlasti RS da uvede klevetu u Krivični zakonik RS.
Protest je započeo kod megafona na Trgu Krajine i nastavio se šetnjom do zgrade NSRS gdje je u 10 sati zakazana sjednica na kojoj će se glasati o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS kojim se kriminalizuje kleveta.
Predsjednik Kluba novinara Banjaluka Siniša Vukelić kazao je da je protest posljednji poziv poslanicima u NSRS da ne usvoje, kako prenosi Capital.ba, sramotni zakon kojim se kriminalizuje kleveta.
“Prije dvije decenije RS je bila samo po jednom zakonu prva u regionu po tome što ovdje nije bila kriminalizovana kleveta. Danas, nakon dvije decenije, dolazimo do toga da se jedino po čemu je RS prednjačila oduzima”, kazao je Vukelić.
Dodao je da je vlast odlučila okrenuti leđa Evropskoj komisiji, OEBS-u, Evropskoj federaciji novinara, dodavši da ako se ovaj zakon usvoji, svaki građanin će moći odgovarati jer je na društvenim mrežama napisao što je neki “direktor zaposlio svoju svastiku“.
Smatra da ukoliko se zakon usvoji to će biti pojedinačna odgovornost svakog poslanika.
“Razmislite kako želite da vas pamte vaši potomci”, poručio je Vukelić.
Ivana Korajlić iz organizacije Transparency international kazala je da ovo nije samo progon medija i organizacija civilnog društva nego progon običnog građanina i slobode govora.
“Ovo je klasično gušenje slobode govore”, kazala je ona.
Dodala je da je ovo posljednji pokušaj da se utiče na poslanike u NSRS da povuku i odustanu od usvajanje izmjena Krivičnog zakonika RS koje će potpuno ugušiti potpuno slobodu govora.
Slobodni mediji, građani, aktivisti, ali i međunarodne organizacije, protive se predloženim izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS jer dovode do sužavanja prostora javnog informisanja, a zakon kao takav bi stvorio povoljan ambijent za korupciju, te bi umanjio transparentnost i odgovornost političara i nosilaca javnih funkcija.
Ministarstvo pravde RS je 4. maja uputilo poziv za učešće u javnoj raspravi vezanoj za Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS koja se održavala uživo u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Bijeljini i Trebinju. Sve četiri javne rasprave novinari su napuštali uz zahtjev da se zakon povuče.
Izvor: Capital.ba