IBU zagledana u uzbudljivu budućnost na sastanku predsjednika na 30. godišnjicu

IBU zagledana u uzbudljivu budućnost na sastanku predsjednika na 30. godišnjicu

Sastanak predsjednika IBU održan je 1. jula 2023. povodom 30. godišnjice federacije i bio je usredsređen na to kako obezbjediti budućnost sporta u decenijama koje dolaze.

Predsjednik IBU Ole Dalin otvorio je sastanak pregledom značajnog napretka koji je postignut i pohvalio nacionalne federacije za neprocjenjivu ulogu koju su odigrale u unaprijeđenju sporta širom svijeta. On je rekao da je IBU ispred roka sa strateškim planom Target 26.

Generalni sekretar IBU Maks Kob predstavio je članove Izvršnog odbora IBU, zahvalivši im na njihovom vođstvu koje je ovu organizaciju dovelo u tako jaku poziciju. On je održao prezentaciju o finansijskim rezultatima prethodne sezone i informacijama koje je IBU prikupio od nacionalnih federacija kroz svoje regionalne radionice i onlajn ankete. Ove informacije će voditi planove kako bi se osiguralo da IBU postigne svoje poslovne ciljeve za 2030. godinu. Takođe će biti implementiran 15-mjesečni akcioni plan kako bi se odgovorilo na ključne izazove koje su identifikovale nacionalne federacije prilikom definisanja proširenog plana za cilj 2030.

Sastanak je uključivao brojne uvodne riječi i interaktivne panel diskusije kako bi se podstakla debata o opštim ciljevima IBU. Glen Killane, izvršni direktor Evrovizijskog sporta, Evropske radiodifuzne unije, održao je glavnu riječ o budućnosti sportskog emitovanja i kako striming nastavlja da raste, zamjenjujući linearnu potrošnju. Govorio je o tome da je biatlon jedno od najvažnijih svojstava Evrovizije i da je domet EBU-a tu da bolje ispriča priče sportista kako bi privukao nove fanove. On posebno želi da biatlon postane globalni sport i pozvao je čelnike NF da pomognu u izgradnji veza sa svojim domaćim emiterima.

Benjamin Boldt je predstavio najbolju praksu u promovisanju sporta i korišćenja sadržaja na svim kanalima Red Bull Media Brand Netvork-a. Boldt je objasnio kako Red Bull Media može da radi zajedno sa velikim nosiocima prava na poboljšanju pripovijedanja i stvaranju bezvremenskog sadržaja kako bi se ostvario najveći doseg; napominjući da je zabavni i emocijama vođen sadržaj društvenih medija najefikasniji način da se dopre do mladih ciljnih grupa.

Dr Marc Olefs, šef odeljenja za istraživanje klime, Geosphere Austria, osvrnuo se na održivost i zimske sportove i ulogu koju sportske organizacije mogu da imaju. Dr Olefs je naglasio hitnu potrebu za klimatskim akcijama danas, sa samo 30 godina prije nego što će zagrijavanje od dva stepena smanjiti snijeg. Dr Olefs je objasnio da mjere prilagođavanja i mjere ublažavanja moraju biti preduzete istovremeno kako bi se maksimizirao uticaj. Nekoliko lidera NF-a se bavilo pitanjima i ponovilo potrebu da biatlonska zajednica radi zajedno sa nacionalnim vladama na odgovarajućim klimatskim akcijama.

Panel diskusije su uslijedile nakon tri uvodne riječi i okupile su predstavnike Nacionalne federacije da

raspravljaju o ključnim pitanjima koja utiču na biatlon: privlačenje većeg broja djece i mladih u sport; procjena i povećanje komercijalne vrijednosti biatlona; i zatvaranje jaza do podijuma.

Govoreći nakon sastanka predsednika, predsednik IBU Olle Dahlin je rekao:

Današnje sesije su bile važna prilika za razmjenu informacija i sagledavanje toga gdje se nalazimo kao sport i uzbudljivih prilika koje su pred nama. Svi treba da budemo inspirisani onim što smo do sada postigli. I motivisani da se sada vratimo na posao i još više razvijamo naš sport.

Biatlon se oslanja na svaku od svojih nacionalnih federacija u razvoju sporta u svojim zemljama. Imamo ambiciozne ciljeve koje želimo da postignemo do 2030. godine i biće nam potrebna saradnja svih u porodici biatlona ako želimo da ih ostvarimo.

Sastanak je završen sa tri paralelne radionice od kojih je svaka održana dva puta kako bi se delegatima omogućilo prisustvo na dvije sesije. Teme radionica bile su: korišćenje IBU akademije; put ka uspjehu kroz status, ciljeve i strategije; i digitalni sadržaj, doseg i gledanost.


 

Članovi delegacije SS BiH u društvu predstavnika prijateljskih federacija Hrvatske i Srbije

tokom sastanka u Beču


Predstavnik SS BiH i predsjednik SK “Romanija” Pale, Ljubiša TanićPredstavnik SS BiH i predsjednik SK “Romanija” Pale, Ljubiša Tanić razmjenjuje

iskustva u planiranju razvoja infrastrukture za biatlon kolegama iz Španije,

Brazila, Libana, Turske i Grenlanda.

Predstavnik SSBiH i predsjednik SK “Romanija” Pale tokom radne večere u razgovoru

sa predsjednikom IBU, gospodinom Ole Dalinom i predsjednikom bratskog biatlon

saveza Srbije na sastanku u Beču.

Link:https://www.biathlonworld.com/news/ibu-presidents-meeting-anniversary/6hNVepUqOu6LJhKXqwBqQ