Prijavljivanje za vakcinaciju putem telefona i online aplikacije

Prijavljivanje za vakcinaciju putem telefona i online aplikacije

Više od 400 zdravstvenih radnika u Republici Srpskoj cijepilo se ruskim cjepivom Sputnjik V. Dok čekamo vakcine, ali i uspostavljanje sistema putem kojeg će se građani prijavljivati za vakcinaciju, ista je za dio građana Bosne i Hercegovine počela u Srbiji.

Prešli su granicu da bi se vakcinisali u drugoj državi koja im je to omogućila donacijom. Danas su u Šapcu i Sremskoj Mitrovici vakcinisane desetine zdravstvenih radnika iz Republike Srpske. Među njima i grupa od 21 radnika iz Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju Modriča, koji su se dobrovoljno prijavili za imunizaciju. Druga grupa u kojoj će biti i nemedicinskog osoblja otputovaće sutra. Za put se pripremaju i u Prijedoru.

“Ukupno imamo prijavljena 24 zdravstvena radnika na tri lokacij, u Loznici, Sremskoj Mitrovici i Beogradu”, kaže Andrija Vukotić, direktor bolnice u Prijedoru.

“Mi imamo mogućnost do 5.000 lica da prijavimo za Srbiju. Negdje oko 2.150 radnika u zdravstvu se prijavilo, tako da proširujemo taj opseg do 5.000 lica”, dodaje ministar zdravlja RS, Alen Šeranić.

Proširivanje opsega znači i mogućnost prijave za imunizaciju u Srbiji, radnika iz privatnih zdravstvenih ustanova, ali i iz domova za stare. Treći put pomjera se rok za dolazak 200.000 doza Sputnjik V. Biće to do 28. februara, dakle za 11 dana.

A kada stignu vakcine, građani će se za vakcinaciju prijavljivati telefonom, ali i putem online aplikacije na kojoj se radi.

“Tefonskim putem će se moći prijaviti oni građani koji nemaju pristup internetu, odnosno samoj aplikaciji. Mi smo već prikupili informacije o eventualnom ponuđaču. Bitan nam je kapacitet call centra koji bi to mogao da obuhvati u smislu odlaznih, dolaznih poziva. Možemo reći da je aplikacija već osmišljena , potrebne su finese da bi se mogla implementirati. Mi očekujemo u narednih 15-20 dana da bi ona mogla biti funkcionalna. Moraće proći jedan testni period”, ističe Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravlje RS.

Telefonski call centar radi se u saradnji sa kompannijom MTEL, a druga varijanta online prijave u vezi je sa IZIS sistemom koji još nije zaživio u svim zdravstvenim ustanovama.