Ćosić: Odbornička naknada treba da bude ukinuta

Ćosić: Odbornička naknada treba da bude ukinuta

ISTOČNO SARAJEVO – Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić smatra da bi u Republici Srpskoj trebalo da bude ukinuta odbornička naknada jer je privilegija biti odbornik u skupštini opštine, odnosno grada.

Ćosić smatra da ljudi, koji se biraju na ove pozicije, treba da budu ostvareni u ljudskom i svakom drugom smislu, a ne da im materijalna naknada i novčana priznanja budu stimulans da obavljaju tu funkciju.

– Moj stav, kao i ljudi sa kojima sarađujem u svom političkom djelovanju, jeste da je to odavno zrela inicijativa. Pozdravljam inicijativu Gradske uprave Trebinje – rekao je Ćosić novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ćosić je izrazio nadu da je to samo jedan korak naprijed u onome što mora da se uradi, a to je reforma percepcije političkog djelovanja.

– Percepcija političkog djelovanja na lokalnom nivou podrazumijeva da se članstvo u bilo kom upravnom ili nadzornom odboru, lokalnom ili republičkom nivou, smatra priznanjem i doprinosom društvu, a ne finansijskom privilegijom. Na isti način posmatram i odborničku poziciju – istakao je Ćosić.

Ćosić, koji je i bivši predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske, ocijenio je da bi se time isfiltrirali u društvo koje će ulogu u skupštini opštine, odnosno grada, posmatrati kao ulogu doprinosa lokalnoj zajednici, a ne onu koja će se množiti sa novčanom naknadom – puta mjeseci, puta godine, te kojom bi se samo gledalo koliko će se benefita tako ostvariti.

Skupština grada Trebinja usvojila je odluku o ukidanju odborničkog dodatka u naredne četiri godine, osim za demobilisane borce prve, druge i treće kategorije koji su nezaposleni, s ciljem pomoći zdravstvenim radnicima u borbi protiv širenja virusa korona, za zapošljavanje boračkih kategorija i pomoć djeci bez jednog ili oba roditelja.