Prevara na Instagramu  – širi se velikom brzinom!

Prevara na Instagramu – širi se velikom brzinom!

Nekoliko tinejdžera koji dobro barataju novim tehnologijama, a posebno telefonima i društvenim mrežama, osmislilo je i danima sprovodi prevaru nad korisnicima Instagrama preko čega su svakome ko je nasjeo ukrali po nekoliko hiljada dinara! Nekima od prevarenih račun je uvećan za 3.000 dinara, nekima i više, a najgore od svega je da se prevara širi velikom brzinom i da je takođe i veliki broj onih koji na to nasjedaju.

Prevara se sastoji u tome da preko broja telefona ovi hakeri provale u vaš Instagram profil, a onda vašim prijateljima traže malu uslugu, predstavljajući se kao vi!

„Molim te, pošalji mi svoj broj telefona, izbrisao mi se imenik“, jedna je od najčešćih prvih molbi koju prevareni dobiju.

Zatim ih pitaju da li bi mogli da glasaju za njih kako bi pobjedili na nekom konkursu i osvojili nagrade.

„Poslaću ti kod SMS-om, a kada klikneš daješ mi glas, je li ti to u redu?“, bio je taj glavni zahtjev u sandučetu na Instagramu, a oni koji to prihvate dobijali bi SMS sa kodom. Taj kod treba da iskopiraju i pošalju, a tada se automatski s njihovog postpejd računa za telefon skida novac, objasnila je jedna od influenserki koja je bila žrtva prevare.

Kako dodaje, ne može ni da zamisli koliko je ljudi preko njenog profila prevareno, jer ima mnogo pratilaca i mnogo prijatelja, a neki možda još uvijek nisu ni svjesni da su bili žrtve.

Šta je cilj i kako ova djeca iskoriste ukradeni novac, objasnio nam je jedan tinejdžer:

– Da bi prešli novi nivo igrice, moraju da uplate neke pare i to preko tog koda koji vam šalju. Kada im vi kliknete na taj kod, njima se otvaraju nivoi, a vama se skidaju pare, jednostavno je, objašnjava ovaj upućeni momak.

Što je još gore, svaka žrtva postaje centar novog kruga prevare. Svako ko pošalje broj telefona rizikuje da mu profil bude hakovan, a njegovi prijatelji izloženi istoj opasnosti da im skinu novac.

Hvalili se na Tiktoku

Kako je svojoj majci, još jednoj od žrtava prevare, objasnio sin tinejdžer, neke djevojčice su se čak na mreži Tiktok hvalile kako su uspjele da nasankaju brojne ljude i tako dobiju novac potreban za prelazak na novi nivo igrice.