Nema smjene: Tegeltija bez izjave za novinare, razmisliće o ostavci?!

Nema smjene: Tegeltija bez izjave za novinare, razmisliće o ostavci?!

Predsjednik VSTV-a je odbio odgovarati na novinarska pitanja, ali je rekao da će razmisliti o ostavci.BOSNA I HERCEGOVINA03.12.2020 | 15:39

Nema smjene: Tegeltija bez izjave za novinare, razmisliće o ostavci?!

Visoki sudski i tužilački savet (VSTS) na današnjoj hitnoj sjednici donijelo je tri zaključka, a Milan Tegeltija do daljnjeg ostaje predsjednik, javio je Klix. 

Nakon višečasovne ne rasprave, optužbi i traženja odgovornosti u vidu podnošenja ostavke predsjednika VSTS-a Milana Tegeltije nakon afere “Potkivanje 2“ i objave audiosnimka u kojem se govori o namještanju posla, VSTS je donio tri zaključka nakon što je sjednica kratko bila zatvorena za javnost.

U zaključcima se navodi da Tužilaštvo BiH treba preispitati navodno nezakonito snimanje članova VSTS-a, a 13 članova je glasalo “za”.

Takođe je navedeno da se članovi VSTS-a ne mogu izjasniti o odgovornosti Milana Tegeltije na osnovu objavljenog sadržaja.

Devet članova je bilo za smjenu Tegeltije, a pet protiv. 

Od Tegeltije se traži da zbog posljednjih dešavanja u VSTS-u došlo do narušavanja partnerstva s međunarodnim institucijama da razmotri mogućnost ostavke. Tu je sedam članova bilo za, a isto toliko protiv. “Za” je glasao i lično Tegeltija.

Treba istaći da je nedostajao jedan glas za smjenu Milana Tegeltije s obzirom da je za to potrebno 10 ruku.

Ipak na kraju je odlučeno da se o tome ne glasa, ali su pozvali predsjednika da sam razmisli o podnošenju ostavke kako se ne bi dodatno narušavao ugled VSTV-a s obzirom na narušeno povjerenje građana u pravosudne institucije i brojne afere koje se vežu posebno za Tegeltiju.

Povod za sazivanje vanredne sjednice jeste audiosnimak koji kompromituje predsjednika VSTS-a zbog razgovora sa bivšom članicom tog tijela Milijanom Buhom o zapošljavanju njene sestre, sudije, u neki od sudova u Banjaluci. BN-Klix