Ne želimo da nas truju!

Ne želimo da nas truju!

Da li će načelnik Pala dozvoliti trovanje opštine davanjem dozvole privatnoj firmi za hemijsku impregnaciju drveta?

Град Источно Сарајево поднијеће тужбу на рјешење Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске које је додијелило еколошку дозволу фирми „Сарајевоинвест“ са Пала за хемијску импрегнацију дрвета, најавио је данас градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.
Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске поништило је раније рјешење града Источно Сарајево и општине Пале којим, због низа разлога, није издата еколошка дозвола, а Вуковић и представници Коалиције „Савез за Пале“ изразили су незадовољство оваквом одлуком Министарства, оцјењујући да ће њоме бити угрожена животна средина, али и здравље грађана Пала.

На конференцији за новинаре градоначелника Источног Сарајева и представника Коалиције „Савез за Пале“ најављено је да ће, уколико ресорно министарство за 10 дана не поништи ово рјешење, испред зграде општине Пале бити организовани протести.

„Јавност је веома узнемирена издавањем ове дозволе и евентуалним почетком рада `зелене импрегнације` јер ће то бити штетно по здравље становника, а с друге стране ће производити неугодне мирисе, што би било катастрофално с обзиром да је у стратегији развоја града, али и општине Пале туризам и еколошки чиста средина привредна грана `број један`“, рекао је Вуковић.

Градоначелник је напоменуо да је Одјељења за просторно уређење, саобраћај и стамбено комуналне послове града Источно Сарајево раније одбило да изда еколошку дозволу фирми „Сарајевоинвест“ када је ријеч о хемијској импрегнацији дрвених стубова, а да је Министарство дозволу ипак дало.

Вуковић је изразио незадовољство радом министарства због тога што, како је рекао, у серијама поништава акте које издаје општина Пале, али и град Источно Сарајево.

Он је подсјетио да је Скупштина општине Пале надлежна да прави распоред по зонама дјелатности, односно шта се у којој зони може обављати.

„СО Пале је у ранијем периоду одредила да се у тој зони не може вршити хемијски третман дрвета, већ само механички. Међутим, у овом случају заобиђена је скупштина одлука“, додао је он.

У одлуци ресорног министарства наводи се да је рјешење у коначном управном поступку, те да против њега није допуштена жалба, али се може покренути управни спор подношењем тужбе Окружном суду у Источном Сарајеву у року од 30 дана од дана рјешења.

„Град ће искористити овај правни лијек и поднијети тужбу Окружном суду на рјешење које је издало министарство“, најавио је градоначелник Источног Сарајева и напоменуо да ће, уколико остане на снази рјешење министарства, „Сарајевоинвест“ морати прибавити и грађевинску дозволу.

Представници „Савеза за Пале“ истакли су да немају ништа против „Сарајевоинвеста“, али да се таква врста обраде дрвета не смије вршити у центру, односно на улазу у Пале гдје се налазе броји хотели и стамбени објекти.

Предсједник ОО СДС Пале Бојан Нинковић замјерио је начелнику општине Пале Бошку Југовићу што раније није обавијестио грађане о одлуци ресорног министарства, те Влади Републике Српске што је преузела надежности општине и града Источно Сарајево. „Зашто су Влада РС, односно, ресорно министарство преузели надлежности Града Источно Сарајево и издали еколошку дозволу фирми Сарајевоинвест? И то након што је Град, који је надлежан, одбио издавање дозволе? Како је могуће да Влада РС не испоштује одлуку институције локалне власти- Скупштине општине Пале, којом се јасно каже да се у тој зони, због низа разлога, не може вршити хемијска, него само механичка обрада дрвета и како је могуће да се не поштује воља грађана?“, запитао је Нинковић, додајући да нико нема ништа против да та фабрика постоји и ради, али на некој другој локацији, а не скоро у центру града, на улазу у Пале.

„На овај начин покушава се уништити туризам на подручју општине Пале и Источног Сарајева, животна околина и живот наших суграђана“, рекао је Нинковић.

Предсједник СО Пале Предраг Вучићевић  и потпредсједник СО Синиша Ласица подсјетили су да је прошле године свих 25 одборника у СО Пале гласало против хемијске обраде дрвета у тој градској зони, а да је око 900 грађана потписало петицију против отварања фабрике за хемијску обраду дрвених стубова у центру Пала.

http://www.gradistocnosarajevo.net/grad-istocno-sarajevo-podnijece-tuzbu-na-rjesenje-ministarstva-kojim-je-firmi-sarajevoinvest-sa-pala-dodijeljena-ekoloska-dozvola/