Komitet za zaštitu novinara: Nagrade za najhrabrije svjetske novinare

Komitet za zaštitu novinara: Nagrade za najhrabrije svjetske novinare

Međunarodnu nagradu za slobodu medija ove godine dobili su novinari iz Kameruna, Meksika, Tajlanda i Jemena.
Foto: Pixabay
Komitet za zaštitu novinara dodijelit će svoju Međunarodnu nagradu za slobodu štampe novinarima širom svijeta koji su pokazali hrabrost obavljajući svoje novinarske zadatke. Nagradu su dobili novinari Ahmed Abba, Patricia Mayorga, Pravit Rojanaphruk i Afrah Nasser.
Ahmed Abba, kamerunski je novinar koji radi kao dopisnik za medijski servis Radio France Internationale's Hausa. U zatvoru je od 2015. godine, a 2017. osuđen je po optužbama koje se dovode u vezu sa terorizmom zbog svog izvještavanja.
Patricia Mayorga je meksička novinarka koja piše o ljudskim pravima i drugim temama za meksički magazin Proceso. Bila je primorana napustiti meksičku državu Chihuahua nakon prijetnji koje je primila zbog svojih tekstova.
Pravit Rojanaphruk jedan je od najprominentnijih tajlandskih novinara i zagovarača slobode štampe. Iako mu je prijećeno u zemlji, nastavio je pisati svoje kritike.
Afrah Nasser je nagrađivana blogerka iz Jemena koja trenutno iz azila u Švedskoj piše o povredama ljudskih prava, problemima s kojima se susreću žene i slobodi štampe u Jemenu.
Večera povodom dodjele nagrada bit će održana 15. novembra u New Yorku, uz novinare Christiane Amanpour i Davida Rhodesa, pišu iz Komiteta za zaštitu novinara.