Kako da preuzmete Windows 11? Prva verzija je već dostupna za sve

Kako da preuzmete Windows 11? Prva verzija je već dostupna za sve

Microsoft je zvanično 24. juna predstavio Windows 11, dajući svetu prvi pogled na novi dizajn, funkcije i poboljšanja performansi koji dolaze u operativni sistem 2021. godine.

Windows 11 neće biti na tržištu do početka sezone praznika, što znači da ćete morati da sačekate nekoliko meseci da biste videli službeno izdanje. Međutim, u ponedeljak 28. juna, Microsoft je izbacio prvi Windows 11 Preview Build za članove Windows Insiders programa, koji je namenjen onima koji žele da isprobaju najskoriju test verziju Windows-a, kako bi što ranije videli novitete koji će doći, ali uz kompromis u vidu potencijalnih bagova i grešaka u sistemu. Ukoliko ste jedan od tih ili ste samo radoznali, pročitajte kako da među prvima preuzmete Windows 11 i upoznate se sa tim novim funkcijama.

Kako preuzeti novi Windows 11? I iz prve ruke videti nove funkcije

Da biste preuzeli Windows 11, prvo ćete želeti da proverite da li vaš računar zaista ispunjava uslove za pokretanje ispravke.

Da biste to uradili, možete slediti naš vodič koji sadrži minimalne specifikacije potrebne za ažuriranje (ukratko, 64-bitni procesor sa 4 GB RAM-a i 64 GB skladišnog prostora), a moraćete i da se prijavite za program Windows Insider. Od Microsoft-ovog Panos Panai-a u videu ispod možete čuti više o tome šta Microsoft sprema za svoje Insajdere sa Windows-om 11.

Evo kako da se registrujete za program Windows Insider:

Foto: Profimedia
  • Idite na insider.windows.com
  • Kliknite na “Registruj se”
  • Kliknite na “Prijavi se odmah” da biste se prijavili na svoj Microsoft nalog
  • Sledite uputstva za registraciju za program Insider
  • Windows 11 Preview Build 22000.5 je sada ušao u program za programere, omogućavajući registrovanim Windows Insiders-ima da preuzmu prvu verziju predstojeće ispravke na svoj računar.

Da biste osigurali da vaša mašina sa sistemom Windows 10 ispunjava uslove, morate da potražite Podešavanja > Ažuriranje i bezbednost > Program Windows Insider i omogućite Dev Channel. Odatle će biti slučaj preuzimanja i instaliranja Windows 11 na vaš uređaj prateći uputstva.

Međutim, trebalo bi da imate na umu da ovo verovatno nije najstabilnija verzija Windows-a, pa bi možda bilo najbolje da je rezervišete za uređaj na koji se ne oslanjate u svakodnevnom radu ili u bilo čemu važnom dok ne izađe puna verzija kasnije ove godine.

Nove funkcije su najavljene tokom Microsoft-ovog Windows 11 događaja. To uključuje novi centrirani Start meni, svetle i tamne teme i alate za snapping aplikacije.

Integracija Android aplikacija preko Amazon-ove prodavnice aplikacija, iako je najavljena, nije dostupna u trenutnoj verziji. Verovatno ćemo videti tu mogućnost tokom leta u kasnijoj verziji Windows 11 Preview-a.

U postu na blogu, tim za Windows 11 napisao je: “Dok finalizujemo proizvod tokom narednih meseci, radićemo sa vama na uobličavanju skustva. Isprobaćete mnoge, ali ne sve nove funkcije koje smo pokazali prošle nedelje u ovoj Early Preview verziji. U narednim mesecima Microsoft će u doneti više funkcija poput osvežene “Prodavnice”, Chat sa Microsoft Teams-om i Android aplikacije integrisane u operativni sistem.”