BISER kojem ne mogu odoljeti ni NBA asovi: Park prirode Piva je naše BLAGO koje krije ove LJEPOTE!

BISER kojem ne mogu odoljeti ni NBA asovi: Park prirode Piva je naše BLAGO koje krije ove LJEPOTE!

Mir, tišina, efekat neprolaznosti i u isto vrijeme beskonačnosti, gdje god da odete, tu kad se vratite ste svoj na svome – u prirodi.

Ta vrijednost kada se nađemo u netaknutoj prirodi je neprocjenjiva, ma koliko se sve druge okolnosti mijenjale, a mijenjaju se.

A onda treba znati uživati i ono što je najvažnije, čuvati je.

Blago Crne Gore je upravo ta netaknuta priroda, koja fascinira ljude širom svijeta, i koji ne žale da pređu na hiljade i hiljade kilometara, samo da osjete čari ovih područja.

Jedan od takvih dragulja je i Park prirode Piva, koji je prvi proglašeni park ove vrste u Crnoj Gori.

Oivičen kanjonima rijeka Pive, Tare, Sušice, planinskim masivima, jezerima,… ovaj predio je po mnogo čemu poseban.

„Svakako je značajno da je ovo prvi proglašeni Park prirode u Crnoj Gori. Proglašen je na Dan planete Zemlje 22. aprila 2015. godine. Park se prostire na 33.000 ha i zauzima 39 % teritorije opštine Plužine. Predstavlja prirodnu vezu između NP Durmitor i NP Sutjeska u BiH. Park obiluje izuzetnim prirodnim karakteristikama. Oivičen gorostasnim kanjonima rijeka Pive, Tare i Sušice, okružen planinskim masivima Bioč, Maglić i Volujak sa jedne, te Planinom Pivskom i Durmitorom sa druge strane. Ovo su planinske površi koje obiluju sa bogatim pašnjacima i šumama. Dva izuzetna dragulja su svakako i lednička jezera – Malo i Veliko Stabansko jezero, te fascinantno Trnovačko jezero, koje se još naziva i Volujačko. Izuzetno je i kulturno nasleđe na prostoru Parka – manastir Zagrađe iz 15. vijeka, u čijoj se blizini nalaze i ostaci Soko grada, te ostaci crkve Šćepanice na Šćepan Polju“, objašnjava za naš portal Petar Ćalasan, ispred tima Parka prirode Piva.

Foto: Vinka Kandić

10 DANA ZA POTPUNO UŽIVANJE

Kada pomenete prostor od 33.000 hektara, onda se nameće i pitanje šta posjetiti i koliko vremena odvojiti za uživanje u Pivi, gdje svaki novi krajolik nosi svoju priču?

Odgovor je jednostavan – moraju izdvojiti barem 10 dana svog godišnjeg odmora, kako bi uspjeli da vide i obiđu sve ono čime Park, i uopšteno Plužine kao opština raspolažu.

Od raftinga, do ribolova, planinarenja,… Adrenalina ne fali.

„Obično kada nas gosti pitaju šta da posjete kada dođu kod nas, mi im kažemo da moraju da dođu bar na 10 dana kako bi uspjeli da vide i obiđu sve ono čime Park i opština Plužine raspolažu. Svakako je najprepoznatljiviji turistički proizvod Parka i opštine Plužine rafting na najatraktivnijih 14 km toka rijeke Tare. Zaljubljenici u adrenalin će svakako doći tokom maja i juna kada je nivo rijeke zbog otapanja snijega povišen, dok će oni koji žele nešto mirniju avanturu doći tokom jula, avgusta i septembra. Tu je svakako i nadaleko poznato Pivsko jezero, najveće vještačko jezero u zemlji koje je nastalo izgradnjom Hidroelektrane Piva (1966. – 1976. godine) i predstavlja najveći rezervoar pitke vode na Balkanu! Jezero pruža mnoge mogućnosti počev od kupanja na gradskoj plaži u Plužinama, vožnja brodićima, kajacima i kanuima, ribolov i razne druge sportove na vodi. Sve više je ljubitelja prirode i planinara koji obilaze brojne planinske vrhove preko 2.000 m.n.m. (planinski masivi Bioč, Maglić, Volujak, Durmitor…). Posjeta ledničkim Stabanskim jezerima – Malo i Veliko, kao i Trnovačkom jezeru iz godine u godinu obilazi sve veći broj turista“.

Foto: Vinka Kandić

Sve staze koje vode do pomenutih lokacija su uredno označene i markirane, a sve kako bi boravak gostiju bio što bezbjedniji.

A šta je odlazak u Pivu, bez fotografije na kojoj se vidi sva ljepota ovog područja?

Upravo takvu fotografiju možete zabilježiti sa jednog od vidikovaca, sa kojih se pružaju fenomenalni pogledi na Plužine, Pivsko jezero, okolne planine, kanjon Pive, Tare i Sušice… Do nekih je moguće stići automobilom, a do nekih se barem malo moraju „protegnuti“ noge.

„Turisti još biraju i vožnju bicikala, jahanje konja, vožnja quadova, „let“ od 1400. metara najdužim zip-line-om u Crnoj Gori preko Pivskog jezera, posjeta brojnim eko i etno selima, privatnim i seoskim turističko-poljoprivrednim domaćinstvima, posjeta brojnim kulturno-istorijskim spomenicima (Manastiri Piva i Zagrađe, memorijalnom spomen kompleksu u Dolima, kuli vojvode Lazara Sočice-gdje je u toku projekat njene restauracije kako bi se uredila za još ugodniji boravak posjetilaca, obilazak brojnih stećaka po Pivi…)“, objašnjava Ćalasan za Kolektiv.me.

Foto: Anđela Kandić

Ipak, uprkos sjajnoj ponudi, cjelokupna turistička sezona je tokom prošlog ljeta pretrpjela velike gubite, od juga do sjevera Crne Gore, kao uostalom i u cijelom svijetu – zbog COVID-a 19.

Naš sagovornik nam objašnjava da o svemu najbolje svjedoče brojke – naime, 2020. godine je zabilježeno 90% manje registrovanih posjetilaca u Parku nego 2019.godine.

Veliki problem predstavlja i to što još uvijek ne postoji direktna avio linija između Crne Gore i Rusije, jer upravo najveći broj posjetilaca dolazi iz ove zemlje.

„Ova sezona nije počela onako kako smo očekivali, ali je to u neku ruku i očekivano, s obzirom na sveukupnu situaciju vezanu za korona virus. Moramo napomenuti da i za nas predstavlja problem nepostojanje direktnih avio linija između Crne Gore i Rusije, iz razloga što je prethodnih godina najveći broj posjetilaca raftinga na rijeci Tari dolazio upravo iz ove zemlje. Nadamo se da će u interesu kako nas ali i sveukupnog crnogorskog turizma ovaj problem u što skorijem periodu biti riješen“.

OD BOGDANOVIĆA PA DO JOKIĆA – PIVA NA LISTI SVJETSKIH ASOVA

A dok čekamo turiste iz ratličitih krajeva svijeta, činjenica je da ni mnogi stanovnici naše zemlje nijesu u dovoljnoj mjeri otkrili sve potencijale Parka i Plužina.

Ćalasan ističe da će u narednom periodu i to biti jedan od ciljeva – animirati domaće goste, jer jednom kada dođu, vraćaju se puni pozitivnih utisaka.

A Piva proteklih dana nije mogla dobiti bolju promociju.

Najbolji košarkaš današnjice, MVP NBA lige, slavni Nikola Jokić, odlučio je da dio svog slobodnog vremena provede baš u Pivi, i to na Trnovačkom jezeru, a ovo mu nije prvi put da obilazi ove krajeve.

Foto: Park prirode Piva/ustupljena fotografija

I ranije je bio redovan gost na jezeru, kao i njegov kolega iz reprezentacije Bogdan Bogdanović.

„Većina ljudi još uvijek ne zna, da je poznati igrač srpske reprezentacije i član Atlanta Hoksa (USA) Bogdan Bogdanović „naše gore list“. Naime, Bogdanovi roditelji su iz Pive, a i sam Bogdan je nekolike godine svoga djetinjstva živio u Plužinama. On sada sa svojim klubom igra finale istočne konferencije NBA lige, gdje pruža zapažene partije, a mi se nadamo da će i ove godine „ugrabiti“ par slobodnih dana da opet dođe u Pivu.  Nedavno je i poznati jugoslovenski košarkaš Željko Rebrača učestvovao kod nas u jednoj humanoj akciji. Prošle godine je i Vlade Divac boravio u Plužinama kao gost porodice Bogdana Bogdanovića, koji su inače prije par godina kupili hotel „Piva“ u Plužinama koji je bio skoro 10 godina zatvoren, a koji planiraju da renoviraju i opet otvore za turiste. Tako da nam je sigurno velika čast i zadovoljstvo da ovi navedeni NBA asovi i poznati košarkaši posjećuju Park i opštinu Plužine, i na taj način pokazuju turistički značaj i potencijal ovoga kraja“, zaključio je Petar Ćalasan za Kolektiv.me.

Marija BOJOVIĆ