Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar, a ne Tito

Jugoslaviju je stvorio kralj Aleksandar, a ne Tito

Poslanik i zamenik predsednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Aleksandar Čotrić izjavio je danas da je Jugoslaviju stvorio kralj Aleksandar Karađorđević.IZVOR: BETA PONEDELJAK, 4.05.2020.

Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Keystone/Hulton Archive/Getty Images

On je tako reagovao na, kako je rekao, “netačne tvrdnje” da je to učinio “njen doživotni komunistički predsednik”, koje se iznose povodom četrdeset godina od smrti Josipa Broza Tita.

“Pod imenom Kraljevina SHS, Jugoslaviju su 1918. godine stvorili pobednička srpska vojska i njen vrhovni komandant kralj Aleksandar Karađorđević”, rekao je Čotrić, u pisanoj izjavi, preneo je SPO.

Prema rečima Čotrića, Broz je “u Velikom ratu bio podoficir Austrougarske monarhije koja je napala Srbiju a, kao kasniji pripadnik Komunističke partije, između dva svetska rata je sledio naredbe Kominterne iz Moskve i aktivno je radio na razbijanju Jugoslavije, kao ‘tvorevine velikosrpske buržoazije'”.

“U najvećem delu svoga postojanja Kraljevina Jugoslavija bila je ustavna, parlamentarna, demokratska i višestranačka država u kojoj su poštovana građanska, politička, nacionalna i verska prava”, istakao je Čotrić.

Kako je naveo, “svega toga nije bilo u komunističkoj Jugoslaviji pod Brozovim vođstvom, u kojoj je jednopartijska diktatura uspostavljena pomoću Crvene armije, a učvršćivana ubistvima, zatvaranja i progonima stotina hiljada ljudi”.

“Do krvavog raspada Jugoslavije 1991. godine došlo je zbog autokratskog režima, koji za 45 godina postojanja nije uspeo da reši nacionalno pitanje, stvori demokratsko uređenje, obezbedi poštovanje ljudskih prava, izgradi slobodnu tržišnu privredu i uvede zemlju u evropske integracije”, rekao je Čotrić.