Bild objavio tajno izvješće: “Kina je prevarila svijet, zataškavali su koronu”

Bild objavio tajno izvješće: “Kina je prevarila svijet, zataškavali su koronu”

KINA je navodno lagala svijetu o epidemiji koronavirusa ne bi li stekla prednost te pokupovala zalihe zaštitnih maski na međunarodnom tržištu prije nego što su one postale najtraženija roba. 

Kina je prikrivala epidemiju kako bi se prije svih oboružala zaštitnom opremom

Tako barem tvrdi američko tajno izvješće koje je objavio njemački tabloid Bild. Riječ je o četiri stranice tajnog izvješća američkog ministarstva sustava domovinske sigurnosti (DHS) u kojima se navodi da je Kina prevarila svijet te zataškavala informacije o koronavirusu ne bi li se što prije opremila zaštitnom opremom od ostatka svijeta.

Njegov sadržaj sugerira da je Kina prikrivala epidemiju koronavirusa kako bi se opskrbila sanitetskim proizvodima, među njima i zaštitnim maskama. Bild navodi da je Kina namjerno umanjivala opasnost virusa početkom siječnja. U isto vrijeme značajno su povećali uvoz medicinske opreme i drastično smanjili izvoz.

Peking je namjerno kasnio s izvještajima o kupovini i nabavci zaštitne opreme

Isto izvješće kaže da je Peking, kako bi sebi neprimjetno osigurao prostor za manevar s kupovinom tih vrsta proizvoda, sa zakašnjenjem objavio podatke o tome. Naručivali su velike količine zaštitnih maski, rukavica i kirurških pregača te drugog sanitetskog materijala koji je potreban u borbi protiv širenja zaraze. 

Isto tako, nitko u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) nije bio upoznat s događanjima u Kini u vrijeme početka pandemije. 

Također, Kina je ušutkala liječnike koji su početkom siječnja upozoravali javnost na pojavu novog tipa koronavirusa, piše Bild.

Jedna od posljedica kineskog ponašanja je i nestašica zaštitne opreme na svjetskim tržištima što je otežalo borbu protiv virusa u zemljama poput Italije i Španjolske, piše Bild.

Trump i SAD žestoko optužuju Kinu

Donald Trump i SAD tvrde da je virus izašao iz laboratorija u Wuhanu te čak da je i namjerno pušten u svijet. Informacija o tome još nema u službenim izvješćima iako su američki obavještajci obećali da će ih objaviti čim dovrše istragu. Čak je i Trump ovih dana izjavio da ima vrlo čvrste dokaze koji podupiru tu teoriju, ali da ih ne smije iznijeti u javnost.

Kina odlučno odbacuje takve priče. U izvješću američkog ministarstva domovinske sigurnosti upozorava se i na rizična istraživanja u wuhanskom laboratoriju gdje se navodno novi virus pojavio u prosincu.

Pompeo najavio da će SAD preuzeti odgovornost

Posebno se ističe činjenica da je Kina 20. siječnja poricala prijenos virusa s čovjeka na čovjeka, iako su podaci o tome postojali još u prosincu prošle godine. Kinu se optužuje i za uništavanje uzoraka virusa te cenzuru znanstvenih publikacija o virusu.

Američki državni tajnik Mike Pompeo najavio je da će SAD preuzeti odgovornost, zaključuje Bild