Izvršni direktor Mreža NVO RS: Istok Srpske nije zanemaren, opštine su PREVIŠE PASIVNE

Izvršni direktor Mreža NVO RS: Istok Srpske nije zanemaren, opštine su PREVIŠE PASIVNE

Srpska Info

Izvršni direktor Mreža NVO RS: Istok Srpske nije zanemaren, opštine su PREVIŠE PASIVNE

Društvo

Autor:  

Jahorina nikada nije bilježila veći broj turista i posjetilaca kao što je to slučaj sada, što je direktna posljedica napora vlasti RS da ovaj dio Srpske ožive i obezbijede radna mjesta za ljude koji ovdje žive, tvrdi izvršni direktor Mreža NVO RS Batrić Šekara, komentarišući česte komentare opozicionih partija kako su vlasti zanemarile istok Srpske.Šekara tvrdi da je Vlada RS proteklih godina uložila mnogo novca u turizam u Sarajevsko-romanijskoj regiji, što je dovelo do zaposlenja velikog broja radnika. On ističe da je samo na Jahorini zaposleno preko 700 radnika, i da se taj broj povećava iz godine u godinu.

– Uloženo je i u studentske domove, objekte fakulteta, škole i puteve. Ne možemo reći da ulaganja nisu dovoljna ili da su mala, s obzirom na to da nemamo veliki broj stanovnika. Najavljeno je da će se ulaganja nastaviti, posebno na Jahorini, što će dovesti do novih zaopošljavanja i prihoda za opštinu Pale – kaže Šekara.Dodaje da ovom dijelu Srpske nedostaje autoput ili brza cesta koja bi ih povezala sa Srbijom i Višegradom. Pored toga, Šekara ističe da je potrebno izvršiti i reformu obrazovanja te školstvo uskladiti sa tržištem rada.

– To će donijeti novi kvalitet života i rada na istoku RS. Smatram da su opštine u Srpskoj previše pasivne jer ne predlažu dovoljan broj kvalitetnih projekata prema Vladi RS, već očekuju da ona uradi sav posao za njih – ističe Šekara.

Dodaje da bi opštine u RS trebale da se obrate međunarodnim i evropskim fondovima, te fondovima međunarodnih organizacija, kako bi privukli dodatna sredstva i dopunili svoje budžete, te tako osigurali nova radna mjesta.