Ekspertna grupa: Transparentnost kao odgovor na širenje dezinformacija

Ekspertna grupa: Transparentnost kao odgovor na širenje dezinformacija

Grupa stručnjaka predstavila je u Briselu izvještaj o fenomenima dezinformisanja i takozvanih lažnih vijesti.

Izvještaj “Multidimenzionalni pristup dezinformacijama“ grupe stručnjaka okupljenih oko inicijative Evropske komisije utvrdio je kako prava prijetnja nisu „lažne vijesti“ nego dezinformacija koje definišu kao „lažne, netačne ili obmanjujuće informacije proizvedene, predstavljene i promovisane kako bi namjerno napravile štetu javnosti ili dovele do profita“.

Članovi ekspertne grupe za problem lažnih vijesti i online dezinformacija, sastavljene od 39 članova iz akademske zajednice, medija, nevladinog sektora i fact checking organizacija, svoje je finalne preporuke Evropskoj komisiji dalo u obliku izvještaja u kojem se navodi da bi ključni odgovor na ovaj problem trebala biti transparentnost.

Eksperti su se složili da je problem dezinformacija mnogo širi od fenomena tzv. lažnih vijesti i da mu se tako treba i pristupiti. U cilju postizanja transparentnosti potrebna je otvorenost o vlasničkoj strukturi medija, označavanje sponzorisanog sadržaja, edukacija novinara, povećanje saradnja sa fact checking organizacijama, te investiranje u inicijative i inovacije koje povećavaju medijske slobode i kvalitetno novinarstvo, navodi se u izvještaju.

Izvještaj je izdvojio pet globalnih multidimenzionalnih pristupa: pojačati transparentnost online vijesti; promovisati medijsku i informacijsku pismenost u borbi protiv dezinformacija i pomoći korisnicima korištenje sfere digitalnih medija; razviti alate za osnaživanje korisnika i novinara da prepoznaju dezinformacije; očuvati diverzitet i održivost evropskog medijskog ekosistema i promovisati istraživanja o uticaju dezinformacija u Evropi.

Članovi komisije također preporučuju izučavanje medijske pismenosti u redovnom obrazovanju, te upozoravaju na važnost izbjegavanja bilo kakvog oblika cenzure i fragmentacije interneta u pokušajima rješavanja problema online širenja dezinformacija.

Kompletan izvještaj dostupan je https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/final-report-high-level-expert-group-fake-news-and-online-disinformation