Dragan Bursać dobitnik nagrade European Press Prize 2018

Dragan Bursać dobitnik nagrade European Press Prize 2018

Nagradu je dobio za kolumnu objavljenu na Al Jazeeri Balkans “Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica”.
Kolumnist portala Al Jazeere Balkans, Dragan Bursać, dobitnik je nagrade European Press Prize 2018. u kategoriji “Mišljenje (kolumne)”. Nagradu je dobio za tekst Treće strijeljanje dječaka Petra iz Konjica  koji je preveden i na engleski.
http://balkans.aljazeera.net/vijesti/trece-strijeljanje-djecaka-petra-iz-konjica

Zbog svog kritički intoniranog pisanja Bursać je često bio meta napada. Sredinom prošle godine, nakon objavljivanja teksta pod naslovom “Slavi li Banja Luka srebrenički genocid?”, primio je prijetnje smrću.

U tekstu je iznio mišljenje o tada najavljenom skupu podrške Ratku Mladiću, optuženom za najteže zločine počinjene u Bosni i Hercegovini. Najavljeno je da će se skup održati 11. jula, na dan obilježavanja godišnjice srebreničkog genocida.

Zbog svojih tekstova i javno izrečenih stavova više puta je suočen s prijetnjama smrću. Kaže da su “dvije krajnosti najgore što se čovjeku može desiti – ili da potpuno ogugla na te prijetnje, a mora ako hoće da radi, ili da upadne u paranoju”.

Nagrade European Press Prize dodjeljuju se u pet kategorija. Ceremonija dodjele nagrada je održana u Budimpešti.

Boris Dežulović je 2014. godine dobio nagradu za kolumnu objavljenu u Globusu, o Vukovaru, gradu spomeniku, a prošle godine nagradu za istraživačko novinarstvo dobio je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Izvor: Al Jazeera Balkans