Dunja Mijatović: Slobodu govora vrijedi čuvati

Dunja Mijatović: Slobodu govora vrijedi čuvati

Medijska stručnjakinja i bivša OSCE predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović otvorila je edukativni program “Slobodni glasovi: promicanje slobode izražavanja i slobode medija u BiH” koji okuplja studente i studentice novinarstva iz cijele BiH i pruža im priliku da se kroz praktičan rad bave pitanjima medijskih sloboda.
Mijatović je u razgovoru sa budućim novinarima i novinarkama govorila o različitim izazovima s kojima se suočavaju medijski radnici u Bosni i Hercegovini i šire, te pohvalila mlade ljude koji su, unatoč različitim preprekama i potencijalnim opasnostima, odlučili da se bave novinarstvom.
„Drago mi je kada čujem da postoje mladi ljudi koji žele da se bave ovim poslom i to mi daje snagu da se i ja dalje nastavim baviti ovim poslom na jedan drugačiji način“.
Mijatović je sa polaznicima programa razgovarala o različitim primjerima kršenja medijskih sloboda i slobode govora u regionu i svijetu, te upozorila na opasnosti ograničavanja ovog osnovnog prava.
„Ako želimo da živimo u demokratkom društvu, moramo prihvatiti i govor koji nam se ne sviđa. Do onog trenutka kada se on počne koristiti na pozivanje na nasilje i širenje mržnje, što nema veze sa slobodom govora nego predstavlja kriminalni akt koji treba procesuirati. Ne mislim da se možemo kretati prema boljem društvu ako nemamo mogućnost da kažemo stvari koje se nekome ne sviđaju,” rekla je Mijatović. “Ako postoji nešto što treba sačuvati u BiH, to je sloboda govora, jer ona ovdje definitivno postoji”.
Izučavanje slobode govora kao ljudskog prava prva je od tema kojima će se tokom petodnevnog programa baviti učesnici i učesnice edukativnog ciklusa „Slobodni glasovi: promicanje slobode izražavanja i slobode medija u BiH“, koji organizuju Mediacentar Sarajevo i organizacija Civil Rights Defenders (CRD).
Program je koncipiran tako da učesnicima pruži detaljan uvid u najvažnije aspekte prava na slobodu govora i izražavanja, kao i stanja slobode medija u BiH, kroz teorijski i praktični rad na temama slobode govora kao ljudskog prava, praktičan rad u multimedijalnoj redakciji, prikupljanje podataka od javnog značaja i korištenja videa u istraživačkom novinarstvu. Nakon uvodnog treninga u Mediacentru, učesnici i učesnice će provesti tri sedmice na praksi u partnerskim online medijima, Radiju Slobodna Evropa, CIN-u i online magazinu Žurnal