Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike

Digitalna bezbednost medija – interni protokoli bezbednosne politike

SHARE Fondacija je u saradnji sa BIRN-om kreirala modele internih protokola za medije koji će im omogućiti da efikasnije zaštite svoju opremu, komunikaciju, izvore. Tehnologije su postale ključni resurs novinarskog rada, ali pored toga što ga olakšavaju sa sobom nose i niz rizika. Kako bi njihovo korišćenje tokom obavljanja novinarskog posla bilo što bezbednije, mediji bi trebalo da usvoje odgovarajuće politike i procedure koje će im u tome pomoći.Pored toga, mediji imaju obavezu da zaštite i bezbednost podataka svojih korisnika.

S obzirom da je u pitanju zaštita različitih aspekata digitalne bezbednosti novinara, ali i publike, dostupna su četiri dokumenta:

  1. Politika lozinki – kako bi olakšali sebi pritup servisima i umanjili rizik da zaboravimo password, pri otvaranju naloga stavimo svoje ime ili neki lični podatak, recimo datum rođenja. Međutim, ovako kreirane šifre lakše su za hakovanje. S obizirom da je komunikacija u medijima, pogotovo kada su u pitanju novinari, vrlo osetljiva, neophodno je da usvojimo politike lozinki koje nam omogućavaju bezbedno kreiranje, korišćenje, skladištenje i modifikaciju lozinki i predstavljaju osnovni mehanizam autentifikacije, odnosno zaštite organizacionih resursa od neovlašćenog pristupa.
  2. Politika korišćenja email i pratećih naloga – sigurno se i vaša organizacija našla u situaciji da kolega koji je držao u malom prstu sve lozinke i različite naloge organizacije ode na drugo radno mesto. Nakon toga, potrebno je dosta vremena da se ‘pohvataju konci’ i da se omogući pristup svim servisima i nalozima. Zato je neophodan ovaj protokol koji omogućava da se nalozima u vlasništvu organizacije upravljaju na načine koji smanjuju rizike u pogledu digitalne bezbednosti i koriste ih u skladu sa propisanim svrhama.
  3. Bezbednosni plan – najčešći primer je da dođe do neovlašćenog preuzimanja vaših naloga na društvenim mrežama što nanosi ogromnu štetu i usporava rad, pogotovo kada znamo da su ove onlajn platforme glavni kanali za distribuciju sadržaja. Naravno, ovo je samo jedna od opasnosti i zato je neophodno kreiranje bezbednosnog plana kako bi se sprečila ili umanjila šteta i izvršila sanacija kada dođe do tehničkih incidenata.
  4. Politike privatnosti – omogućavaju medijima da ispune svoju zakonsku obavezu i pruže informaciju svojoj publici koje informacije i za koje svrhe prikupljaju.

Prva tri dokumenta su interne prirode i namenjena su isključivo medijima, medijskim organizacijama i njihovim zaposlenima i saradnicima, dok politika privatnosti mora da bude objavljena na svakom medijskom sajtu i pruži informacije publici. Svaki od ovih obrazaca lako se prilagođava konkretnim potrebama i mogućnostima pojedinačnog medija.

Naravno, obrasci mogu da nađu svoju primenu i u organizacijama civilnog društva.

Objavljivanje i promocije ovih protokola deo su BIRN-ove misije unapređenja uslova za razvoj medija i medijskih sloboda, a SHARE-ova ekspertiza nam je omogućila da obezbedimo obrasce koji odgovaraju na izazove savremenog digitalnog okruženja.

Protokoli su izrađeni u okviru projekta Akcija za digitalna prava – unapređenje slobodnog protoka informacija i integriteta medija koji partnerski sprovode BIRN Srbija i SHARE Fondacija, uz finansijsku podršku Balkanskog fonda za demokratiju i MATRA programa.

Protokole možete preuzeti ovde. https://birnsrbija.rs/wp-content/uploads/2022/05/Politike-i-Protokoli-za-medije-final.pdf