Akcija / Protiv poskupljenja goriva: Vozači u BiH zaustavili svoja vozila na ulicama

Akcija / Protiv poskupljenja goriva: Vozači u BiH zaustavili svoja vozila na ulicama

Vozači diljem BiH danas su u 17 sati zaustavili svoja vozila, a u okviru akcije “Stop poskupljenju goriva” nastale na društvenim mrežama.

U glavnom gradu BiH zabilježili smo zaustavljanje vozila na Marijin Dvoru, praktično ispred zgrade institucija BiH.

Također,  vozači su zaustavili svoje automobile na raskrsnici Brčanska Malta u Tuzli u znak protesta zbog kontinuiranog rasta cijena goriva.

I u više banjalučkih naselja saobraćaj je blokiran zbog protesta u znak povećanja cijena goriva.

Nakon Tuzle, Banja Luke, Sarajeva, Jelaha i drugih gradova, autoprevoznici i učesnici u saobraćaju su blokirali i magistralni put M 17. Kilometarske kolone su primjećene između Doboja i Žepča.

Zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini vozači su zaustavili automobile na jedan sat.

Na najavu protesta reagovao je sam predsjednik RS-a Milorad Dodik, kaže tražit će od policije da sklanja automobile s ulice.

– Ne možete da zaustavite automobil negdje na cesti i tako ugrozite druge ili zaustavite saobraćaj, a nekome, recimo treba Hitna pomoć u tom trenutku – naglasio je Dodik, te dodao da svaki protest mora biti prijavljen.

“Pravimo zastoj na sat vremena svakog dana u 17 sati od 10. 6. pa dalje dok se cijene goriva ne smanje. Prosto i jednostavno”, navodi se u poruci koja je objavljena na Facebook grupi “Stop poskupljenju goriva”.

Podsjećamo, cijene goriva od februara su skočile preko 30 pfeninga, a jučer je u Sarajevo poskupjela i taksi usluga. Tako start taksi vožnje umjesto dosadašnjih 1.50 KM košta 1.90 KM, a pređeni kilometar umjesto 1 KM je 1.20 KM, o čemu je Radiosarajevo.ba prvi izvijestio.

Treće poskupljenje goriva u ovoj godini izazvalo je i veliko nezadovljstvo građana Republike Srpske.

Inače, slična akcija jučer je provedena i u Srbiji.

Vozači u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Nišu, Pančevu, Šapcu, Novom Pazaru i još nekoliko gradova zaustavili su oko 17 sati vozila u znak protesta zbog visokih cijena goriva. Blokada u Beogradu, Nišu i na dva mjesta u Novom Sadu je završena i trajala je oko sat vremena