Ћосић: Догодине меморијални комплекс цивилима страдалим у прошлом вијеку

Ћосић: Догодине меморијални комплекс цивилима страдалим у прошлом вијеку

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да је циљ да меморијални комплекс посвећен српским цивилима страдалим у 20. вијеку за који је Влада Републике Српске издвојила 800.000 КМ буде завршен наредне године у ово доба.

– Биће на понос свих генерација и говориће о страдању Срба у 20. вијеку. Ове године смо успјели израдити пројектну документацију, обезбиједити новац, а можда радове и започнемо /17. септембра/ на дан славе града – рекао је Ћосић у интервјуу Срни поводом славе града – Светог Петра Дабробосанског.

Он је истакао да ће од Владе Републике Српске у овој години директно у буџет града Источно Сарајево доћи око три милиона КМ.

– Ове године ће нам бити уплаћено 800.000 КМ за изградњу меморијалног комплекса, 800.000 идуће године. Милион и по нам је уплаћено у јулу, као подршка буџету због тога што нема комуналних такса, 300.000 КМ је била подршка за организацију Свјетског првенства у бициклизму и очекујемо још 100.000 КМ од Фонда за заштиту животне средине за пројекат уређења депонија – појаснио је Ћосић.

УЗ ПОМОЋ ВЛАДЕ НАПРАВЉЕН ОЗБИЉАН ИСКОРАК

Ћосић је рекао да сваке седмице одлази у Бањалуку, презентује пројекте, те да се истрајност и упорност исплати.

– Мислим да Источно Сарајево, са својим општинама, има посебан третман од Владе Републике Српске. У дијелу изграђивања система културе памћења и културе сјећања направили смо озбиљне искораке – констатовао је Ћосић.

Он је додао да је оставрено све што је Влади презентовано.

– Оно што сам прије годину дана презентовао као један комплекс који треба да буде завршен до 2024. године, лагано се и обистињује – рекао је Ћосић и захвалио Влади Републике Српске.

Градоначелник Источног Сарајева је рекао да је у току припрема пројектне докуменатције за Капију града која ће повезивати општине Источно Ново Сарајево и Источну Илиџу, као и за споменик жртвама НАТО бомбардовања, који ће бити испред музеја на Палама.

– То је дио културе памћења. Циљ нам је да у наредне двије године од Владе Републике Срспке добијемо новац да завршимо музеј на Палама. Припремамо и изненађење, а то је да на Требевићу урадимо визуелну идентификацију заставе Републике Српске – рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је Влада Српске прошле године уплатила два милиона КМ за куповину фирме “Мофас”, за коју, како је рекао, још постоје проблеми, као и да је завршен пројекат за “Парк великана српског здравства” у кругу Болнице “Србија”, који ће наредне године бити рађен.

Ћосић је нагласио да ће до краја септембра бити донесена одлука о проглашењу парка природе “Требевић”.

– Ми смо ове године издвојили 30.000 КМ, урадили студију, у току је јавни увид и чим он буде завршен, ја се надам да ће Влада донијети одлуку. Моја понуда према начелницима општина Источно Ново Сарајево, Пале и Источни Стари Град биће да оснујемо зајеничко предузеће и заједнички управљамо овим парком природе – додао је Ћосић.

Он је најавио и да ће на Палама бити прављена зграда градске управе, као и да ће у Трнову бити завршен Ватрогасни дом, набављено возило, те да ће на Сокоцу бити реконструисана главна улица у вриједности око 300.000 КМ.

– Издвојили смо и 200.000 КМ за изградњу нових просторија мјесне заједнице у Мокром, за вододводни систем Граб уплатили смо 250.000 КМ – навео је градоначелник Источног Сарајева.

Ћосић је рекао да су у току и завршни радови на изградњи позоришта у Источном Новом Сарајеву, које би са радом требало почети почетком идуће године.

– Влада Српске је за изградњу позоришта издвојил 3.500.000 КМ – подсјетио је Ћосић.

БЕЗ КРЕДИТНИХ ЗАДУЖЕЊА ОВА ГОДИНА РЕКОРДНА

Према његовим ријечима, извршење буџета ће ове године бити око 16.000.000 КМ.

– Од идуће године почињемо се бавити и новим приходима у буџет – нагласио је Ћосић и додао да су, осим Владе Републике Српске, општине највећи партнери града.

Градоначелник Источног Сарајева је рекао да се већ ради и стартегија развоја за период од 2023. до 2029. године.

– Гледамо дугорочније, не вежемо се ни за било какву предизборну кампању, ни за мандатни период, већ покушавамо да поставимо неке ствари које ћемо учинити непромјењивим и да зацртамо планове који се неће моћи мијењати без обзира на политике које се буду спроводиле у граду – појаснио је Ћосић.

СВЕ СПРЕМНО ЗА СЛАВУ И ДАН ГРАДА

Ћосић је рекао да ће град у суботу, 17. септембра, прославити славу Светог Петра Дабробосанског.

– Славу ћемо прославити у лијепом расположењу, иако је предизборна кампања у току, нас то не омета да обављамо своје редовне функције и да правимо озбиљне палнове за функционисање Градске управе – рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да је прошле године започета активност “Дани Источног Сарајева” која се веже за славу и Дан града.

– Циљ нам је да направимо неколико властитих манифестација, које ће се дешавати на подручју цијелог града и које ће бити наш производ – појаснио је Ћосић.

Он је рекао да ће манифестација “Дани Источног Сарајева” започети сутра изложбом ратних фотографија “Између сјећања, страдања и слободе” на Палама и Сокоцу.

– Дан и славу града смо везали и за Дан Универзитета у Источном Сарајеву. Заједно прослављамо. Ми смо једно биће и тако се и понашамо – рекао је Ћосић и додао да ће у организацији Универзитета, у четвртак, 15. септембра, увече бити одржан научни скуп “Улога и значај Српског Сарајева у стварању Републике Српске”.

Ћосић је рекао да ће у петак, 16. септембра, у сали Културног центра на Палама бити одржана свечана академија на којој ће бити додијељене повеље, плакете и захвалнице, те да ће у суботу на Дан града и славе Његово високопреосвештанство митрополит дабробосански Хризостом служити Свету архијерејску литургију у Храму Светог Петра Дабробосанског у Војковићима.

– Очекујемо велики број званица тај дан. Очекујемо велики број гостију из нама братског Ниша, Новог Сада, Плужина. У манифестацију смо уклопили “Дане Душка Трифуновића”. Забавни дио завршавамо у недјељу, 18. септембра, на Тргу Републике Србије концертом Бранке Зечевић и гуслара Максима Војводића и великим концертом Раде Манојловић и Милана Топаловића – поручио је Ћосић.

Он је нагласио да град и све његове општине напредују, те да се почиње схавтати вриједност града као мјеста које окупља све општине.

– Источно Сарајево, као једини град у Републици Српској који у свом саставу има општине, показује колико је битна снага јединства. Поакзује колико различитост може да буде предност, никако недостатак – закључио је Ћосић,преноси РТРС.