Đaković: Za nabavku opreme izdvojeno 100.000 KM

Đaković: Za nabavku opreme izdvojeno 100.000 KM

Pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković rekla je danas da je resorno ministarstvo zajedno sa Vladom Republike Srpske izdvojilo 100.000 KM za nabavku savremenog digitalnog projektora i računara za potrebe Kinoteke Srpske.

Ona je naglasila da je oprema bila neophodna ovoj ustanovi kako bi mogla da obavlja svoju djelatnost.

„To je savremeni digitalni projektor koji će poslužiti Kinoteci za prikazivanje filmova, a u pitanju je projektor koji se koristi u svim svjetskim bioskopima. Bilo je neophodno nabaviti ga, kako bi Kinoteka Republike Srpske mogla nesmetano da radi“, rekla je Đakovićeva novinarima na Palama prilikom posjete Arhivu Kinoteke Srpske.

Kada je riječ o arhivskoj djelatnosti Kinoteke, Đakovića je navela da je nabavljen i računar za arhiviranje, što će omoćiti ovoj ustanovi da čuva i baštini arhivsku građu i razmjenjuje je sa drugim arhivima.

Ona je dodala da se tokom posjete danas uvjerila da Kinoteka Republike Srpske obavlja sve što je njena osnovna djelatnost – čuvanje, arhiviranje i prezentacija filmske građe.

Đakovićeva je istakla da je u proteklom periodu učinjen veliki pomak kada je u pitanju osnovna djelatnost Kinoteke Srpske, te da su oni očigledan primjer kako se malim koracima mogu praviti ogromni pomaci.

Ona je poručila da će Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske raditi na novoj strategije kulture, da je namjera da sve ustanove kulture opreme onim što im je potrebno za uspješno obavljanje djelatnosti.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović kaže da je, kao i svaki filmski arhiv na svijetu, i Kinoteka Srpske ustanova od velikog značaja za jednu naciju, za Republiku Srpsku.

On dodaje da se u Kinoteci Srpske tako i ponašaju, da se odgovorno odnose prema filmskom fondu, uvećavaju ga, te čine Kinoteku Srpske vidljivom.

„To činimo tako što smo u posljednje dvije godine pojačali našu produkciju, proizveli dva filma `Jeni, malo svjetlo sa zapada` i `Pečat Braće LJubovića`“, rekao je Lalović.

Lalović je najavio da će 10. oktobra na Palama početi 11. Filmski kampus za studente Srpske, Srbije i Crne Gore na kojem će nastupati eminentni filmski radnici.

Posjeti Arhivu Kinoteke prisustvovao je i predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina, koji je zahvalio resornom ministarstvu i Vladi Republike Srpske za svaki vid pomoći.

On dodaje da je najbitnije da su u pregovorima da sljedeće godine počne izgradnja zgrade Kinoteka Republike Srpske jer nakon 30 godina zaslužuje da dobije svoje prostorije i uslove kakve jedna ustanova treba da ima.

„Uz pomoć Vlade Republike Srpske i opštine Pale, nadamo se da ćemo sljedeće godine početi sa radovima. To je bitno za Kinoteku i lokalnu zajednicu, da bi se sačuvalo svo bogatstvo arhivske građe koje ustanova posjeduje“, istakao je Škipina.

On naglašava da Kinoteka Srpske, poslije Narodne Jugoslovenske Kinoteke, ima najbogatiju građu.

(www.palelive.com / Srna)