Трибина: Жене у политичкој партиципацији

Трибина: Жене у политичкој партиципацији

Удружење жена "Викторија" Пале у склопу пројекта "Жене у политичкој партиципацији" данас је организовало трибину у Палама.

На трибини је говорила Споменка Стевановић, посланик у Народној Скупштини Републике Српске. Присуствовале су предсједнице актива жена готово свих политичких партија са подручја општине Пале.

Младенка Сантрач, предсједница Удружења жена “Викторија” подсјетила је да је удружење регистровано 2017. године са циљем оснаживања жена у Палама.

“Циљ ове трибине је да се све жене уједине и сарађују независно о политичким партијама чији су чланови, да би на следећим локалним изборима имали више жена у одборничким клупама, а можда негдје и жену као начелника општине”

Радмила Веселиновић, предсједница актива жена ОО ДЕМОС Пале сматра да је  још увијек недовољан број жена укључен у политику.

“Зато нам је данас циљ да се подигне свијест и упуте савјети женама да би могле лакше да се укључе у политику. Већина жена политику сматра свијетом мушкараца и гаје страх од опструкције од стране мушкараца. Због тога не улазе у озбиљнији политички ангажман.”

Марина Благојевић, предсједница Форума жена Партије Демократског Прогреса Пале рекла је да проблем учешћа жена у политици имају и нека озбиљнија друштва са дугом традицијом и историјом, те да код нас после рата та тема постаје озбиљнија.

“Жене не учествују довољно у политици јер, како кажу, женама је мјесто кући да спремају ручак и чувају дјецу и слично. Само мали број одважних жена да себи простор и слободе да крене у борбу са мушкарцима. Мислим да тренутни изборни закон тотално маргинализује жене јер имамо квоту колико жена мора бити на листи али не и квоту колико њих мора проћи.”

Споменка Стевановић, посланик у НС РС поручила је да је данас положај жена у политици неупоредиво него прије двадесетак година, али да ни сада није довољан број жена укључен у политику.

“Законски 40% жена иде на листе али много мањи постотак њих прође. Мислим да је то због тога што је наше друштво још увијек традиционално и не вјерује се довољно у политичку способност жена. Жене се и много више посвећују браку и породици те немају довољно времена за политику. У самој породици жене би требале да се изборе за равноправну подјелу обавеза. Жене које се укључе у политику заиста су активне и способне и неријетко буду веома успјешне. На задњој скупштини основали смо неформални клуб жена посланика у Народној Скупштини и он ће се бавити овим проблемом и прије свега темама које су својственије женама: социјалним правима, породична права. Жене иначе имају већи осјећај за правду и емпатију, мање су склоне корупцији и криминалу. Моја порука женама је да помогну саме себи и да што више жена гласају за жене.”