ZAŠTO SE STRANKE NE ODREKNU PARA IZ BUDŽETA Šehić o prijedlozima za odgađanje izbora

ZAŠTO SE STRANKE NE ODREKNU PARA IZ BUDŽETA Šehić o prijedlozima za odgađanje izbora

Vehid Šehić iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ocijenio je da je zahtjev Centralne izborne komisije BiH da se dopuni Izborni zakon BiH i odgodi raspisivanje lokalnih izbora – potpuno nepotreban i besmislen.

On je u izjavi za Srpskainfo istakao da u ovom trenutku ne postoji niti jedan razlog da se ide sa tim prijedlogom jer do izbora ima još šest mjeseci.

– Ne vidim na osnovu čega je procijenjena situacija da se u oktobru neće moći održati izbori. Valjda to struka treba da kaže, a ne CIK, parlamentarci ili političke stranke. Zadatak CIK-a je da provode izbore u skladu sa Izbornim zakonom, koji je jasan i kaže da se 150 dana prije održavanja izbora mora donijeti odluka o raspisivanju lokalnih izbora – podsjeća Šehić.

On ističe da treba sačekati odluku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o pomenutom prijedlogu CIK.

S druge strane, kako kaže Šehić, treba vidjeti i ko će biti zvanično predlagač predloženih izmjena Izbornog zakona jer CIK ne može biti predlagač. On podsjeća da to može biti neko od izabranih poslanika ili Savjet ministara BiH.

Šehić dodaje da niti jedan argument koji je CIK dao za odgađanje ovogodišnjih izbora nije na mjestu.

On ističe da se ne slaže sa obrazloženje CIK kako neće biti dovoljno vremena, s obzirom na pandemiju i stanje nesreće u BiH, da nezavisni kandidati ili političke stranke, koji do sada nisu učestvovali na izborima, skupe dovoljan broj potpisa podrške.

– Radi se o minornom broju potpisa podrške. Treba im svega 100 do 200 potpisa građana i ne vidim zašto bi to bio problem. Ovdje se ne radi o višim nivoima vlasti gdje treba 1.000 do 2.000 potpisa građana, pa da to bude problem. Čak i u ovoj situaciji kada je potrebno održati fizičku distancu i poštovati sve preporuke kriznih štabova, moguće je skupiti toliko potpisa- kategoričan je Šehić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaOn ističe da isticanje finansijskih sredstava koje su potrebne obezbijediti od strane države za održavanje izbora, takođe, nije stvar CIK da procjenjuje da li sredstava ima ili nema.

Šehić ističe da mu se ne sviđaju ni izjave političara koji kao argument zašto izbore ne treba održavati ove godine koriste upravo to da treba štedjeti novac i usmjeriti ga u neke druge stvari.

– Slažem se da treba ulagati u zaštitu građana, ali isto tako ne slažem se kada o tome govore političari jer zaboravljaju da pomenu da političke stranke na svim nivoima vlasti koštaju budžet ukupno oko 20 miliona maraka, koliko košta njihovo finansiranje. Pa ako su toliko empatični i zabrinuti za ovakvu situaciju zašto se ne odreknu tih budžetskih sredstava koje su namjenjene za finansiranje političkih stranaka. Neka se ta sredstva usmjere u održavanje izbora – ističe Šehić.

On podsjeća da je parlament na nivou BiH godinu dana bio u blokadi i da je vrlo malo radio u tom periodu, ali to nije sprečavalo parlamentarce da primaju plate. Za te namjene je, ističe Šehić, za godinu dana iz budžeta isplaćeno oko pet miliona maraka.

– Dakle, kada je taj interes u pitanju onda nema odricanja, a sada bi trebalo spriječiti građane BiH da iskoriste svoje ustavom zagarantovano pravo da biraju i da budu birani- kaže Šehić.

Podsjećamo, CIK BiH zatražio je od Parlamentarne skupštine BiH donošenje dopuna Izbornog zakona BiH kojima bi se, zbog stanja uzrokovanog epidemijom virusa korona, odgodilo raspisivanje i održavanje izbora. CIK BiH je na korespondentnoj sjednici, održanoj u četvrtak, usvojio zaključak o pokretanju inicijative za donošenje zakona o dopunama Izbornog zakona BiH koju dostavlja Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sa odlukom CIK slažu se i pojedine političke stranke u BiH koje, takođe, smatraju da lokalne izbore treba odgoditi. Srpskainfo