Web sajt posvećen pionirima medijske pismenosti

Web sajt posvećen pionirima medijske pismenosti

Web sajt Grandparentsofmedialiteracy.com posvećen je intelektualcima koji su utjecali na razvoj koncepta i filozofije medijske i digitalne pismenosti.

Otvoreni resurs čiji je cilj da oda počast razvoju misli o medijskoj pismenosti kao konceptu i omogući onima koji se trenutno bave tom disciplinom da se povežu, sajt je zamišljen tako da mu svako može dodati ličnost koja je na njega lično izvršila najveći profesionalni utjecaj u tom polju ili dodati svoje lične utiske ispod već postojećih profila. Budući da je medijska pismenost transdisciplinarna tema, projekat je otvoren za ličnosti iz različitih naučnih disciplina.

Biografije i informacije o nabrojanim istraživačima, naučnicima i piscimamoguće je čitati hronološki, pregledati galeriju ili filtrirati po temama.

Renee Hobbs, stručnjakinja za medijsku pismenost i jedna od pokretačica sajta, naglašava da je cilj projekta odati počast pionirima tog područja i razumjeti veze između subjektivnih veza istorije te discipline širom svijeta. Na sajtu je moguće i pročitati poglavlja knjige “Istraživanje korijena digitalne i medijske pismenosti kroz lične narative”, koju je Hobbs napisala.
Projektu se možete priključiti
http://grandparentsofmedialiteracy.com/user/register