Vujović: Čistimo 500 divljih deponija u septembru

Vujović: Čistimo 500 divljih deponija u septembru

2Jedinice lokalne samouprave su na našem javnom konkursu kandidovale smetlišta i divlje deponije koje najviše smetaju građanima, i njih ćemo prvo da očistimo”, navodi Vujović

Oko 500 divljih deponija na teritoriji 43 grada i opštine u Srbiji biće očišćeno tokom septembra, izjavila je ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon što je sa predstavnicima tih lokalnih samouprava potpisala ugovore o sufinansiranju projekata uklanjanja smetlišta.

– Ovo je jedna od najvećih akcija čišćenja koju ćemo sprovesti u narednom periodu. Prema procenama, u Srbiji ima oko 3.500 smetlišta i divljih deponija, a mi ćemo u septembru očistiti 500, što je dobar početak. Važno je da podižemo svest građana i da zajedno čuvamo očišćene lokacije kako se ne bi dešavalo da ih iznova čistimo. Zamolila sam jedinice lokalne samouprave da pojačaju kontrolu, a ministarstvo će, gde je potrebno, obezbediti video nadzor na očišćenim lokacijama. Кontrola će biti mnogo rigoroznija, jer započinjemo veliki posao za čistiju budućnost – poručila je ministarka Vujović.

Prema njenim rečima, ovo je samo jedan segment, ali izuzetno važan, budući da neodgovorno i neadekvatno odlaganje otpada utiče na zagađenje vazduha, vode, zemljišta.

– Jedinice lokalne samouprave su na našem javnom konkursu kandidovale smetlišta i divlje deponije koje najviše smetaju građanima, i njih ćemo prvo da očistimo. Ministarstvo koje vodim je, za ovaj posao, obezbedilo 75 miliona dinara. I to je tek početak, jer ćemo se truditi da i naredne godine odvojimo sredstva za ovu svrhu. Želim da pohvalim gradove i opštine koji odvajaju sredstva iz sopstvenog budžeta kako bi na svojoj teritoriji uklonili smetlišta. Izuzetno je važno da inspekcija na terenu radi svoj posao, jer samo tako možemo da ostvarimo strateški cilj, a to je čistija budućnost za generacije koje dolaze – poručila je Vujović