Vlada sudije i tužioce u Brčkom šminka, siječe im nokte, pere i farba kosu…

Vlada sudije i tužioce u Brčkom šminka, siječe im nokte, pere i farba kosu…

– Vrhunac bahatog i nenamjenskog trošenja javnih sredstava
– Na spisku: gelovi za tuširanje, hidrantne kreme, odstranjivači šminke, tonici za lice, pilinzi, maskare, olovke i balzami za usne, noktarice i turpije za pete…

BRČKO – Vlada Brčko Distrikta odlučila je da na račun građana počasti zaposlene u pravosudnim institucijama različitim parfemima, dezodoransima, losionima, puderima, karminima, maskarama, kremama, sapunima, šamponima, gelovima i farbama za kosu, ali i turpijama za pete i nokte, te deterdžentima za veš i suđe, otkriva portal CAPITAL.

Vlada Brčko Distrikta raspisala je juče tender za nabavku poklona vrijednih 26.500 KM za potrebe pravosudnih institucija u tom gradu.

Ništa ne bi bilo čudno da je riječ o poklonima koje institucije inače nabavljaju kako bi ih poklonili delegacijama koje im dolaze u posjete i koji načešće oslikavaju na određen način instituciju, grad ili državu.

Međutim, uvidom u tendersku dokumentaciju, vidljivo je da je riječ o proizvodima za ličnu higijenu, preparatima za šminkanje, deterdžentima…

Brčanska Vlada tako traži muške i ženske parfemegelove za tuširanjelosione poslije brijanjadezodoranselosione i mlijeka za tijelo i čišćenje licaodstranjivače šminke, hidratne kreme

Zanimljivo je da se na račun građana bahato kupuje i nevenova masttečni puderipuderi u stikuruževi za usnetonici za licepilinzi za licekreme za matiranje kožemaskarerumenilaolovke za usnekreme za rukebalzami za usne.

Tu su i noktariceturpije za pete i za noktepincete za obrve

Pored šminke i proizvoda za njegu kože, zaposleni u pravosuđu Distrikta, dobiće i tečne i obične deterdžente i omekšivače za šareno i bijelo rubljedeterdžente za ručno pranje posuđatoaletne sapunepaste za zubešampone za sve tipove kosetekuće sapune i gelove za kosulakove za kosu i za nokteacetoneboje za kosupjene i kreme za modeliranje kosete vlažne maramice.

Pokloni su namjenjeni zaposlenima u Pravosudnoj komisiji, Osnovnom sudu, Apelacionom sudu, Tužilaštvu, Pravobranilaštvu i Kancelariji za pravnu pomoć u Brčkom.

Proizvode u ukupnoj vrijednosti od po 6.000 KM dobiće u Pravosudnoj komisiji  i Osnovnom sudu.

Pakete vrijednosti od po 4.500 KM dobiće Tužilaštvo i Pravobranilaštvo, dok će isporuka za Apelacioni sud biti vrijednosti 3.500 KM, a za Kancelariju za pravnu pomoć 2.000 KM.

Svi oni koji žele da isporuče kozmetiku u Brčko na tender mogu da se prijave do 8. avgusta, a posao će biti dodjeljen dobavljaču koji ponudi najnižu cijenu. Rok za isporuku robe je kraj ove godine.

Zakonski pokrivena korupcija

Ivana Korajlić, v. d. direktora “Transparency International BiH” smatra da je ovo bez obzira na iznos, najočigledniji i najbahatiji primjer nenamjenskog trošenje sredstava.

„S obzirom na spisak i vrstu proizvoda koji se nabavljaju, više podsjeća na spisak ličnih potrepština zaposlenih u institucijama, a nikako na poklone koji se mogu službeno poklanjati. Zaista mi je teško zamisliti svečano uručivanje deterdženta ili turpije za pete kao poklona, osim ako se ne radi o uvođenju nekih revolucionarnih metoda. Dakle, jasno je da se radi o potpuno nesvrsishoshodnoj nabavci za nečije lične potrebe i uljepšavanje na račun poreskih obveznika“, ocijenila je Korajlić za CAPITAL.

Igor Vukajlović iz Udruženja građana za borbu protiv korupcije u javnim nabavkama „Tender“ rekao je da se postavlja pitanje svrsishodnosti ove javne nabavke.

Procedure su vjerovatno ispoštovane i tako je onda zakonski pokrivena korupcija i neracionalno trošenje javnog novca. Zašto je potrebno da Brčko Distrikt za svoje radnike kupuje parfeme i šminku, zbog čega to plaća javnim novcem, ne vidim svrsishodnost te nabavke. Zakonom o javnim nabavkama se ne može ograničiti šta će se kupovati, ali to određuje sam ugovorni organ ili izvršna vlast koja odlučuje o tome kako će trošiti novac“, istakao je Vukajlović.

Lakić: Kupujemo poklone svake godine

Šef Odjeljenja za stručne i administrativne poslove, koje je raspisalo tender u ime Vlade Brčko Distrikta, Srđan Blažić rekao je da to Odjeljenje samo sprovodi proces javne nabavke, a da sve odluke o tome šta će se nabavljati donose institucije.

„Ako je sve u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama mi sprovodimo nabavku, a o tome da li je to potrebno i za koje namjene, svaka institucija ima plan nabavki u svom budžetu. Ne možemo mi njih ograničiti, o njihovim potrebama morate vidjeti s njima“, rekao je Blažić.

U Osnovnom sudu se nisu javljali na kontakt telefone u kancelariji predsjednika suda i portparola, dok su u Tužilaštvu rekli da je za javne nabavke nadležna Pravosudna komisija.

Portparol Pravosudne komisije Jelena Lakić istakla je da unazad nekoliko godina pravosudne institucije vrše nabavku poklona za svoje radnike za novogodišnje praznike i 8. mart.

“Ranijih godina nabavka je sprovođena postupkom direktnog sporazuma, a od ove godine nabavka se vrši putem konkurentskog postupka. Odluku o tome donosi Pravosudna komisija i pojedinačno svaka institucija. Svaki rukovodilac za sebe, u okviru budžeta, odlučuje o nabavci”, istakla je Lakićeva.

 CAPITAL: Svjetlana Šurlan