OSTANAK i opstanak našeg naroda na ovim prostorima je nešto zašto se moramo boriti. Kako bi svojim sugrađanima sa Pala omogućio da lakše dođu do stanova preduzeće “Stanišić d.o.o.” u maniru dobrog domaćina, raspisalo je dva javna poziva za kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima od tržišnih. Radi se o 25 stanova, kaže, za “Novosti”, Aco Stanišić, vlasnik pomenute firme i kandidat DNS za poslanika iz Izborne jedinice 8.

– Prvi javni poziv za podnošenje zahteva za kupovinu stana je za porodice koje se doseljavaju u opštinu Pale, pa porodicama iz boračkih kategorija i porodicama čiji članovi imaju deficitarna zanimanja. Stanovi su površine od 30 do 60 kvadrata. Cilj je rešavanje stambenog pitanja pod povoljnijim uslovima i kupovina stana po ceni od 1.100 do 1.200 KM sa uračunatim porezom, u zavisnosti od spratnosti i površine – navodi Stanišić.

Dalje kaže, da je drugi javni poziv za podnošenje zahtev za kupovinu stana i odnosi se na višečlane porodice sa područja opštine Pale, i to 10 stanova.

ADUTDrvna industrija i sirovina je veliki adut Srpske i Istočnog dela. Ali sirovina odlazi sa našeg dela. Domaći privrednici ne mogu da dobiju ugovore na 3-5 godina da obezbedimo sirovinu i da budemo konkurentni na tržištu.

– Cilj je rešavanje stambenog pitanja za porodice iz navedene kategorije pod povoljnijim uslovima. Nudimo kupovinu stana na odloženo plaćanje bez kamata najduže do 72 meseca (šest godina), uz učešće od 30 do 50 odsto od vrednosti stana – navodi Stanišić.

Ovim potezom kaže da pokušava da alarmira i ostale privrednike kako bi olakšali život sugrađanima da dođu lakše i jeftinije do “krova nad glavom”.

– Moramo se boriti za veća ulaganja u Istočni deo RS. Razvijanje drvne industrije, putne infrastrukture i turizma na Jahorini. Borba protiv korupcije i kriminala na svim poljima. Zapošljavanje mladih, rešavanje i unapređivanje školovanja i obrazovanja gde će obavljanje prakse u srednjim školama i fakultetima postati obavezno – ističe Stanišić.

Aco Stanišić

Najveći problem razvoja Pala i ovog kraja je u ulaganju u infrastrukturu.

– Zadnji koji je gradio puteve je Tito. Posle toga se nije radilo ništa. Brzi put prema Srbiji bio bi odlično rešenje. I treća traka za Jahorinu da turisti brže dolaze. Jahorinu moramo iskoristiti i za letnji turizam, jer ima ogroman potencijal – ističe Stanišić, i dodaje da sa 350 zaposlenih odlično zna kako je raditi u RS.

NEDOSTAJU PODSTICAJI

SRPSKA je nažalost država koja ne garantuje privredniku sirovinu. Nemamo sistem pravičan za sve, za radnike i za vlasnike. Privrednicima se mora pomoći kroz podsticaje. Mnogo se sirovina izvozi iz RS, a domaći privrednici nemaju isti tretman. Gušimo privredu nametima i nismo konkurentni firmama iz okruženja. To mora da se menja ako želimo opstanak Srpske – zaključuje Stanišić.

DNS POBEĐUJE

Očekujem odličan izborni rezultat DNS na Sarajevsko-romanijskoj regiji. Grđani će prepoznati šta smo sve uradili u ovom kraju i šta nameravamo da uradimo kako bi ovo bilo mesto gde će mladi da ostaju i da osnivaju porodice i da žive i rade kao sav normalan svet. Mandat u Narodnoj skupštini iskoristiću da pomognem Istočnom delu Srpske ali i da poboljšamo položaj privrednika. Samo jakom privredom obezbedićemo opstanak Republike Srpske.

S.Mišljenović Večernje Novosti