Stop cenzuri o Covid 19 i represiji prema medijima

Stop cenzuri o Covid 19 i represiji prema medijima

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari javno zhtijeva od Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH da osiguraju nesmetan pristup informacijma i odlukama u vezi sa epidemijom Covida19 u Bosni i Hercegovini na siguran i slobodan način, bez ikakvih ograničenja, cenzure ili restrikcija prema novinarima.

– Takav pristup zahtijeva hitno povlačenje odluka i uredbi sa zakonskom snagom, koje se odnose na ograničavanje slobode izražavanja i mišljenja u medijima i na društevnim mrežama, kao i ukidanje ovlaštenja pojedincima, policijskim i drugim bezbjednosnim agencijama da cenzurišu medije i građane, uz provodjenje brzih istraga ili određivanje jako visokih novčanih kazni, kao u Republici Srpskoj”, kaže se u saopštenju.

UO BH novinara u saopštenju podsjeća da je stupila na snagu Uredba predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović kojom se “zabranjuje iznošenje ili prenošenje lažnih vijesti ili tvrđenja kojima se izaziva panika ili teže narušava javni red ili mir” i to putem “sredstava javnog informisanja, društvenih mreža ili drugih sličnih sredstava”.

Navode da je istovremeno i Vlada Federacije BiH je, putem Ministatsva unutrašnjih poslova i jedinica za cyber criminal, prije izvjesnog vremena počela primjenjivati mjere praćenja i nadzora nad informacijama koje se šire putem društvenih mreža, u okviru čega je pokrenuto pet krivičnih postupaka zbog navodnog širenja lažnih informacija i panike.

Upravni odbor BH novinara ocjenjuje nedopustivo da se pod krinkom borbe protiv lažnih vijesti i širenja panike među stanovništvom, pokušava ugušiti profesionalno novinarstvo, koje uključuje kritičko procjenjivanje odluka vlada entiteta i kantona, kao i nadležnih kriznih štabova.

“Bez obzira na vanredne okolnosti, protivno je svim demokratskim vrijednostima zavoditi institucionalnu cenzuru i ograničenja slobode izražavanja i informisanja, te davati široka ovlaštenja pojedincima angažovanim u kriznim štabovima ili policijskim i sigurnosnim agencijama da tumače i „regulišu“ prema svojim mjerilima novinarska prava i medijske slobode”, kaže se u saopštenju.

U tom kontekstu, UO BH novinara najavljuje da će pozvati međunarodne organizacije i evropske institucije za zaštitu slobode izražavanja i mišljenja, da reaguju na cenzuru informacija u vezi sa Covidom19 i vršenje institucionalne represije nad slobodom izražavanja u BiH.

Takođe, UO BH novinara još jednom skreće pažnju na ograničen i otežan pristup informacijama u posjedu Vlade i Kriznog štaba Federacije BiH, kao i Kriznog štaba i Vlade Kantona Sarajevo, koji i dalje cenzurišu informacije i ostavaljaju većinu novinara bez dvosmjerne komunikacije i sveobuhvatnih odgovora na pitanja o epidemiji korona virusa i njenim posljedicama na građane, privredu i društveni život.