Spalionica guma “Greta” u Istočnom Sarajevu i dalje truje okolinu, iako joj je zabranjen rad

Spalionica guma “Greta” u Istočnom Sarajevu i dalje truje okolinu, iako joj je zabranjen rad

O ovom zagađivaču smještenom u krugu deponije Krupačke stijene, koji je nekada ilegalno radio noću zbog spornih dozvola pisali su mediji još 2022. godine. Od tada, Grad Istočno Sarajevo je izdavao i povlačio dozvole za rad zavisno od pritiska javnosti, iako za ekološku dozvolu nisu ni nadležni. U međuvremenu, kancerogene materije svakodnevno su u vazduhu, građani su u opasnosti od posljedica zagađenja, čeka se rekacije nadležne inspekcije.

 

Piše: Sanja Vasković

 

Posjetili smo deponiju Krupačke stijene smještenu na ulazu u teritoriju opštine Trnovo iz pravca Istočne Ilidže. Na prvom uzvišenju dočekala nas je spalionica guma “Greta”. Oronuo, neuređen objekat sa zatvorenom kapijom ispred. Čini se da tu nema nikoga, da spalionica ne radi, iako su gume u blizini svježe dovezene.

 

Ipak, u razgovoru sa mještanima saznajemo da spalionica radi, te da se mjesecima širi nesnosan smrad i dim. Ilegalno rade noću, nekada rano ujutru, ili kad god je najmanja mogućnost da neko naiđe.

 

Materije koje se ispuštaju tokom rada spalionice su kancerogeni prve vrste

 

Jedan od mještana koji često prolazi pored deponije svjedoči za naš portal da se smrad naročito osjeti rano ujutru ili subotom kada je neradni dan.

 

“Ovdje se ne radi o nekoj manjoj neprijatnosti tokom prolaska pored gumare, već o sistematskom zagađenju cijele regije. Naime, dioksini i furani koji se ispuštaju tokom pirolize gume smatraju se karcinogenima prve kategorije. Ako se nakon ispuštanja dima zadržite svega 2-3 minute u blizini ovog postrojenja, prva nuspojava je glavobolja, a o nekim dugoročnim posledicama po stanovništvo suvišno je i govoriti. Dakle, radi se o vrlo opasnim materijama koje će u dugoročnom smislu imati nepopravljive posledice po okolno stanovništvo”, kaže naš sagovornik dodajući da je cijeli slučaj prijavio Inspektoratu Republike Srpske.

 

“Ja se i dalje iskreno nadam da će nadležne službe reagovati i na adekvatan način sankcionisati počinioce ovog neviđenog ekocida u našem gradu. Svega dvadesetak metara ispod njihovog proizvodnog pogona nalazi se rijeka Željeznica, kojom se ovaj otpad širi sve do ušća gdje se spaja sa rijekom Bosnom”, zaključuje sagovorik SPIN Info.

 

Grad izdavao ekološku dozvolu iako nisu nadležni

 

Prema Zakonu o uređenju prostora i građenju Republike Srpske u sklopu procedure izdavanja građevinske dozvole, investitor za čiji projekat se smatra da ima ili može imati negativan uticaj na životnu sredinu, dužan je prethodno pribaviti ekološku dozvolu, navedeno je na zvaničnoj stranici Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

 

Gorjana Rosić iz Službe za odnose s javnošću ovog ministarstva potvrdila nam je da spalionica guma “Greta” nema važeću ekološku dozvolu, te da je čitav postupak epilog imao na sudu još 2022. kada su ih tužili zbog zabrane rada. Nadležni sud presudio je u korist ministarstva.

 

Kako smo pomenuli, prije dvije godine iz Ekološkog pokreta Krupac tražili su da Grad povuče dozvolu za rad. Iako su 2021. izdali dozvolu sa rokom važenja do 2024. iz Grada Istočno Sarajevo su u međuvremenu zatražili da se ona povuče. Iz Grete d.o.o. su se žalili tražeći nadoknadu štete. Na naše pitanje kako je Grad izdavao pojedine dozvole iako nije nadležan, što su i sami potvrdili, naša sagovornica iz ministarstva takođe nije znala odgovor.

 

Podsjećamo, iz ministarstva su svojevremeno uputili Gradu Istočno Sarajevo zahtjev za dostavljanje kompletnog spisa na osnovu kojeg je izdata i obnovljena ekološka dozvola navedenom pravnom licu kako bi se izvršio upravni nadzor, što potvrđuje da je Grad izdao ekološku dozvolu, iako nije nadležan.

 

Bez rješenja za ekološke katastrofe

 

Grad Istočno Sarajevo i dalje nema sistemsko rješenje za problem, prije svega ilegalne deponije u Krupačkim stijenama. Iako su uz pomoć Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost radili na sanaciji deponije, stanje nepromijenjeno, samo cijevi pored puta.

 

 

U junu ove godine, nakon raspisanog tendera za nabavku radova na sanaciji deponije Krupačke stijene, radove na izgradnji lagune za sakupljanje deponijskog filtrata i izgradnju plinskih kolektora dobila je firma “Uniotec” doo Istočno Novo Sarajevo. Vrijednost ova dva ugovora je  55.387 maraka sa uračunatim PDV-om.

 

Radove na izgradnji hidrantske mreže vrijednosti 44.000 KM radiće firma “RADIS”.

 

I dok spalionica guma “Greta” zagađuju vazduh, građani udišu otrovne plinove, opasni metali iz spalionice odlaze direktno u rijeku Željeznicu što prijeti zagađenju pitke vode, čeka se reakcija nadležne inspekcije.

 

Koliko je velika opasnost od ovog zagađivača pokazuje i činjenica da je samo  nukelarni otpad opasniji od dioksina iz pirolize guma.