Snijeg pretvara milione IRB RS u akcije OC „Jahorina“

Snijeg pretvara milione IRB RS u akcije OC „Jahorina“

– OC ne izmiruje obaveze prema IRB-u po emitovanim obveznicama
– U pripremi nova emisija obveznica od 10,2 miliona KM
– Novac neophodan za ulaganje i pokretanje OC „Jahorina“

BANJALUKA – Olimpijski centar „Jahorina“ planira da reprogramom i konverzijom u akcije milionskih obaveza prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS te novom emisijom obveznica od 10,2 miliona KM obezbijedi novac za neophodna ulaganja kako bi ovaj centar konačno stao na noge, prenosi portal CAPITAL.

Ukupne dospjele obaveze OC „Jahorina“ prema IRB-u po osnovu kupljenih obveznica sa kamatama iznose 8,6 miliona KM, dok nedospjele iznose 10,7 miliona maraka.

Kako bi se riješili ovih dugova u OC planiraju da od IRB-a traže reprogram dospjelih obaveza, dok bi nedospjele konvertovali u kapital. To bi bilo po prvi put u RS da se obaveze po osnovu emitovanih obveznica konvertuju u kapital.

Nakon toga, OC „Jahorina“ planira još jednu emisiju obveznica u iznosu od 10,2 miliona KM, koje bi, takođe, trebalo da kupi IRB.

O svemu ovome OC već je postigao saglasnost sa IRB-om, a konačan stav IRB-a trebalo bi da bude poznat već sutra na Skupštini akcionara, s obzirom na to da je IRB odnosno fond kojim upravlja – Akcijski fond većinski akcionar Olimpijskog centra.

Vršilac dužnosti direktora Olimpijskog centra „Jahorina“ Dejan Ljevnaić kaže za CAPITAL da su o svemu već razgovarali sa predstavnicima IRB-a koji su podržali njihov plan, a da će konačna odluka biti poznata nakon Skupštine akcionara 31. avgusta.

Emisija obveznica, kako kaže, jedino je riješenje s obzirom na to da im nijedna banka ne bi dala kredit imajući u vidu situaciju u kojoj se OC nalazi.

„Cilj je da napravimo sistem osnežavanja i da umesto 60 imamo 130 dana u sezoni i upravo zbog toga želimo da investiramo u ovaj siste. Da bismo došli do sistema za osnežavanje moramo da uredimo staze i uradimo još mnogo posla. To smo  predočili ljudima iz IRB-a, oni su rekli da veruju u naš plan  da su spremni da potpišu sa nama novi sporazum. Nakon toga bismo išli na emitovanje obveznica, ali tek u četvrtak ćemo znati da li će to Skupština akcionara odobriti“, rekao je Ljevnaić.

IRB je još 2011. godine kupila kompletnu emisiju obveznica OC „Jahorina“ u iznosu od 15 miliona KM, a s obzirom na to da OC nije izmirivao obaveze, IRB je podnijela tužbu i dobila pravosnažnu presudu.

Nakon što je u nekoliko navrata, na prijedlog Vlade RS, odgađala blokadu OC „Jahorina“, IRB je u martu ove godine, ipak, pokrenula izvršni postupak.

Račun OC u međuvremenu je deblokiran, ali ovo preduzeće i dalje ima ogromnih finansijskih problema o čemu govori podatak da je gubitak u prošloj godini iznosio 4,3 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak premašio 21 milion KM.

CAPITAL: M. Čigoja