Selfi građansko novinarstvo: Edukativni serijal i prilika za nagradu za video reportažu

Selfi građansko novinarstvo: Edukativni serijal i prilika za nagradu za video reportažu

Vještine prikupljanja i analize podataka, pravni aspekti građanskog novinarstva, sigurnosna pitanja i praktični savjeti za poboljšanje kvaliteta priče, neke su od tema edukativnog video serijala u vidu predavanja novinara i urednika Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, CINS, i Mreža za istraživanje kriminala i korupcije, KRIK, koje objavljuje Centar za antiautoritatne studije, CAAS, iz Beograda.

Predavači na YouTube akademiji su renomirani istraživački novinari, između ostalih Dino Jahić, Stevan Dojčinović, Milica Šarić, Vladimir Kostić i drugi.

Osim edukativnih predavanja CAAS pruža priliku za učešće u projektu „Selfi građansko novinarstvo“ koji podrazumijeva i rad sa profesionalnim mentorom, kao i takmičenje za najbolju Selfi reportažu.

Direktorka YouTube akademije selfi građanskog novinarstva, novinarka CINS-a Ivana Jeremić, će sa zainteresovanim građanima raditi na razvoju reportaža. Kako bi poslani prilozi bili emitovani, neophodno je da budu u mp4 formatu i traju najviše tri minute. Reportaže je dovoljno snimiti mobilnim telefonom, najbolje u rezoluciji većoj od 720p, po dnevnom svjetlu. Upotreba aplikacija za editovanje video sadržaja je dozvoljena i poželjna, da bi materijali bili prilagođeni publici.

U decembru će biti organizovana konferencija o slobodi medija u Srbiji, koja će ujedno biti i prilika za emitovanje najboljih reportaža i nagradno takmičenje u kome će prve tri najbolje reportaže, po oceni stručnog žirija, imati priliku da osvoje nagrade.

Centar za antiautoritarne studije (CAAS) je neprofitno udruženje građana osnovano 2015. godine čiji je cilj promocija i zaštita neograničene slobode govora i osnaživanje mladih novinara i umjetnika za profesionalni uspeh i promociju klasično liberalnih vrijednosti. Prijavite vaše video priloge ovde https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSck1RazlnIM8gtxumaRDB7XXwziMCRRLLp1dP-n9mAL1hKnFw/viewform do 28.11.