Sarajevo Calling: Podcast o politici i društvu u jugoistočnoj Evropi na engleskom jeziku

Sarajevo Calling: Podcast o politici i društvu u jugoistočnoj Evropi na engleskom jeziku

Novinar i politički analitičar su pokrenuli podcast o temama važnim za Sarajevo i regiju.

Sarajevo Calling je podcast o dešavanjima u jugoistočnoj Evropi koji su pokrenuli novinar Aleksandar Brezar i politički analitičar Jasmin Mujanović. Obojica su iz Sarajeva ali su devedesete zbog rata proveli negdje drugo – Jasmin trenutno živi u SAD-u, a Aleksandar u Belgiji.

„Moj lični interes je uvijek bio da pokušam da objasnim šta se tačno desilo na Balkanu i bivšoj Jugoslaviji tokom devedesetih i da iz toga potekne razumijevanje o tome kako je sada. Zaista jeste haos, ali kao i svugdje drugo, ako provedete dovoljno vremena i razgovarate s pravim ljudima, i zapravo razumijete svoju poziciju kao nekoga izvana ko sluša i gleda unutar, vrlo brzo ćete razumijeti i mi smo ovdje da pokušamo da pomognemo“, rekao je Aleksandar na početku podcasta.

U prvoj epizodi Jasmin i Aleksandar su razgovarali o dešavanjima vezanim za „aferu hrvatskih operacija u Bosni i Hercegovini i paramilitarizaciji Dodikovog režima u Republici Srpskoj“. Prvu epizodu možete slušati ovdje, https://www.patreon.com/posts/25967666?fbclid=IwAR3q_HLsFpdmAwM7hzyk6zYwMwVjEk6XrvsNiZrpDxf0Yxy9nwDYFBXeUJs a podcast pratiti i putem Twitter-a  https://twitter.com/SarajevoCallingi Facebook-a.

Sarajevo Calling će biti objavljivan svake dvije sedmice na engleskom kako bi doprinio razumijevanju dešavanja iz BiH i regije onima koji ne govore naš jezik