S novim vlasnicima ”Vitaminka” profitabilna, nakon tri godine gubitka

S novim vlasnicima ”Vitaminka” profitabilna, nakon tri godine gubitka

Novi vlasnici ”Vitaminke”, najveće banjalučke fabrike za preradu voća i povrća lani su ovoj firmi donijeli dobit, nakon tri godine uzastopnog gubitka.

Konkretno, ova fabrika prošle godine bilježi dobit od 108.506 KM, dok su na koncu 2019. godine imali gubitak od 2,4 miliona maraka.

U minusu za 2,4 miliona KM su bili i 2018. dok su 2017. godine prikazali gubitak od 2,2 miliona maraka.

“Vitaminku”, čiji je akumulirani gubitak oko sedam miliona KM je, kako je CAPITAL ranije pisao, kupila ”Vitinka” za 5,5 miliona maraka.

Kada je u pitanju prošlogodišnji finansijski izvještaj ”Vitaminke” prihodi su im u odnosu na 2019. godinu porasli za čak šest miliona KM, dok su im se rashodi značajno smanjili i to za oko osam miliona maraka.

Iako su im se prihodi znatno povećali, broj radnika su smanjili za čak 58, pa su tako na kraju 2019. imali 199, a na kraju prošle godine 141 zaposlenog.

Kada su u pitanju konkretni prihodi, najviše su porasli prihodi od prodaje učinaka povezanim pravnim licima i to sa 2,3 miliona KM, na kraju 2019. godine, na 5,7 miliona maraka na kraju 2020. godine.

Kada je riječ o rashodima najznačajnije su smanjeni troškovi materijala i to sa 9,1 milion KM u 2019. godini, na 5,8 miliona lani.

Podsjetimo, ”Vitinka” je zvanično preuzela ”Vitaminku” krajem 2019. godine, kada je zvornička firma kupila većinski paket akcija, u iznosu od 76,6 odsto, od KREIS-INDUSTRIEHANDEL AG, odnosno Ilije Sirovine.

Godinu dana nakon što je”Vitinka” kupila banjalučku”Vitaminku”, novi vlasnici su su odlučili da smijene staru upravu i na čelna mjesta dovedu svoje ljude, te je tako dugogodišnjeg direktora tog preduzeća Žarka Mikića zamijenila Dragana Šušak.

CAPITAL: Bojana Ninković