Samo 8,5 odsto građana Srbije ima sve zube

Samo 8,5 odsto građana Srbije ima sve zube

Samo 8,5 odsto građana ima sve zube, a polovina ih uopšte ne pere redovno – podaci su Instituta za javno zdravlje “Batut” iz 2019. godine koji zabrinjavaju i ukazuju na to da se u Srbiji ne vodi dovoljno računa o oralnoj higijeni.

Povodom Nedelje zdravlja usta i zuba stomatolog Nikola Busarac je, gostujući u jutarnjem programu televizije Nova S „Probudi se“, ukazao na značaj prevencije, redovnog pranja zuba i odlaska kod stomatologa dva puta godišnje.

On je istakao da su alarmantni podaci koji ukazuju na nebrigu o oralnoj higijeni nepromenjeni poslednjih 15 godina. Dodaje da se zubara setimo u poodmakloj životnoj dobi, kada krezubost uzme maha.

Problem je i u tome što, smatra stomatolog, u državnom sistemu nisu dostupne sve usluge.

„Privatna praksa pruža širi dijapazon usluga. Državno zdravstvo, na primer, ne nudi usluge inplantologije“, kaže Busarac.

On je podsetio i na neka pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

„Dva puta godišnje treba ići na obavezne kontrole. Prevencija je najbitnija. Dva puta dnevmo obavezno pravnje zuba, uz meke četkice za zube i konac. Bitna je i Idealno bi bilo da se posle svakog obroka operu zubi. Slatkiše konzumirati minimalno, izbegavati gazirano“, savetuje stomatolog.

Busarac ističe da loša oralna higijena može dovesti do oboljenja i na drugim organima, odnosno da nisu ugroženi samo zubi. N1